Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

OM in hoger beroep tegen vrijlating top Chemie-Pack

Op 5 januari 2011 woedde een grote brand bij het Moerdijkse bedrijf Chemie-Pack. Foto WFA / Erald van der Aa

Het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan tegen de vrijlating van drie medewerkers van Chemie-Pack. Nadat onder meer de directeur van het bedrijf tot twee keer toe werd gearresteerd bepaalde de rechtbank van Breda dat dit onrechtmatig was.

De drie medewerkers van Chemie-Pack werden eind juni aangehouden. Begin juli zouden ze vrijkomen maar op dat moment werd het trio direct opnieuw gearresteerd omdat uit verhoren zou zijn gebleken dat ze zo roekeloos gehandeld zouden hebben dat sprake was van brandstichting bij de enorme bedrijfsbrand op 5 januari.

De rechtbank van Breda oordeelde daarop al gauw dat er geen bewijs was die de werkwijze van het OM kon verantwoorden. De advocaat van directeur Gerard Spiering sprak van intimidatie vanuit justitie.

Het hoger beroep van het OM tegen de vrijlating van Spiering en zijn twee medewerkers dient morgen. De rechter-commissaris oordeelde eerder dat de drie niet voor brandstichting verantwoordelijk kunnen worden gehouden omdat ze niet op de hoogte konden zijn van het roekeloos handelen.

Een gasbrander zou volgens justitie de oorzaak van de brand zijn. Die zou zijn gebruikt om een bevroren membraampomp op het middenterrein van Chemie-Pack te ontdooien. Spiering en de twee werknemers zeggen via hun advocaat “ontzet” te zijn over het hoger beroep.