Obama positief over plan schuldenlast van ‘Gang of Six’

Obama tijdens zijn persconferentie over de Amerikaanse schuldencrisis. Foto AP/Pablo Martinez Monsivais

Obama ziet een plan over het terugdringen van de Amerikaanse schuldenlast van een groep senatoren als een “erg belangrijke stap” in het debat over het Amerikaanse schuldenplafond. Dat liet hij vandaag tijdens een persconferentie weten, meldt persbureau AP. Volgens Obama is het plan van de groep senatoren precies de “gebalanceerde benadering” die het land nodig heeft.

De ‘Gang of Six’, zes senatoren van zowel Republikeinse als Democratische zijde, werken al een tijd aan het plan dat de impasse in het debat rondom het Amerikaanse schuldenplafond misschien kan doorbreken. Een akkoord daarover is cruciaal en moet op 2 augustus bereikt zijn.

Besparen en verdienen

Volgens Obama komt het plan van de zes in grote lijnen overeen met zijn gewenste aanpak. De Verenigde Staten zullen niet alleen moeten bezuinigen, maar ook de belastingen moeten verhogen. Het plan van de ‘Gang of Six ’gaat uit van een kostenreductie van 3,75 biljoen dollar en een nieuwe stroom inkomsten van 1,25 biljoen dollar. De Republikeinen, en dan met name leden van de Tea Party, zijn echter tegen enige vorm van belastingverhoging.

Eind juni liet NRC-redacteur Melle Garschagen al weten dat een akkoord over het plafond cruciaal is:

“De Amerikaanse financiële problemen bestaan uit twee kanten: enerzijds is er de torenhoge schuldenlast, die teruggebracht moet worden. Anderzijds is er dat doorbroken plafond, waardoor er overeenstemming bereikt moet worden over een nieuwe, hoger gelegen grens. Het is cruciaal dat dat gebeurt, want anders is het land failliet.”

Bekijk ook dit item van CNN, waarin de mogelijke keuzes die de Verenigde Staten moeten maken op een rijtje worden gezet.