Nog 10 jaar snijden in kippensnavels

In de Nederlandse bio-industrie branden wij bij miljoenen kippen snaveltjes af. Wij doen dat zodat opgehokte kippen, die al geen enkele ruimte hebben, elkaar niet pikken. Logisch toch? En dat afbranden doen we met een heet mes waarbij bloedvaten, zenuwen, bot, huid en hoornlaag worden geraakt. In andere landen zoals Zweden, Oostenrijk en Zwitserland is dit gebruik allang verboden.

In Nederland is het branden van snaveltjes in 2001 ook verboden, maar tegelijkertijd werd het verbod tien jaar uitgesteld. En nu, tien jaar later, wil staatssecretaris Bleker van de Boerenpartij deze truc nog een keer herhalen. Onder het mom dat „de kippensector nog geen alternatief heeft gevonden zodat fysiek ingrijpen niet meer nodig is”. Grote onzin, er is wel een alternatief: een fatsoenlijk leven voor een kip. Met meer ruimte. Zoals in de Rondeelstal, waar de snavels van kippen niet worden geknipt. En zeg niet dat de consument niet bereid is meer te betalen voor een eitje. Als ik naar de winkel ga, is heel vaak het Rondeel-ei uitverkocht. En houd de consument niet langer onwetend van alle misstanden: toon in een Postbus 51-spotje eens hoe dit branden van snavels in zijn werk gaat. Ik schaam me voor dit kabinet.

P. Edixhoven

Heiloo

Brieven en opiniestukkenkunt u sturen naaropinext@nrc.nl