Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Geen vuurwerk verwacht bij verhoor Murdochs en Brooks

Van alle drie de bevraagden wordt bewijs verwacht over hun tot nu toe ontkennende toon over het op de hoogte zijn van de afluisterpraktijken. Foto AFP

Parlementsleden van het Verenigd Koninkrijk mogen vandaag Rupert Murdoch, zijn zoon James en Rebekah Brooks bevragen. De hoofden en voormalig bestuurster van News Corp verschijnen voor de mediacommissie van de House of Commons, het Britse Lagerhuis. De verhoren beginnen om 15.30 uur Nederlandse tijd.

De hoofd-commissaris van de Londense politie en zijn assistent verschijnen ook voor de commissie. Het duo nam reeds ontslag omdat het een voormalig News of the World-verslaggever aannam als PR-adviseur. De journalist zou betrokken zijn geweest bij de afluisterpraktijken. Ondertussen heeft premier David Cameron zijn bezoek aan Afrika afgebroken en belegt hij morgen een spoedzitting vanwege de uitdijende crisis.

NRC-correspondent Titia Ketelaar verwacht niet al te veel vuurwerk tijdens het verhoor:

“De Murdochs en Brooks zullen in elk geval niet gaan vertellen wie er afgeluisterd of gehackt zijn, als ze dat al weten. Dit Kameronderzoek loopt naast het politieonderzoek. Ze zullen niet gauw iets belastends over zichzelf vertellen. Anderzijds zou het vreemd zijn als Brooks zegt “ik wist van niks”, want wat voor hoofdredacteur ben je dan?”

NotW-klokkenluider dood gevonden

Een voormalig News of the World-verslaggever, die wordt gezien als schakel in het klokkenluiden omtrent het afluisterschandaal, is dood aangetroffen in zijn woning. Persbureau AP meldt dat hij niet onder verdachte omstandigheden zou zijn overleden.

Hackersaanval op kranten Murdoch

Hackers zeggen de websites te hebben aangevallen van Murdochs de kranten The Sun en The Times. Bezoekers van de site van The Sun werden gisteravond naar een artikel verwezen waarin werd beweerd dat Murdoch dood in zijn tuin was aangetroffen. Ook werden ze doorgestuurd naar een twitterpagina van de hackers.

De groep, het bekende Lulz Security, rept daar van een succesvolle aanval op Murdochs imperium onder de noemer ‘Murdoch Meltdown Monday’. “We have joy, we have fun, we have messed up Murdochs Sun”, aldus de hackers. Lulz Security zei ook de website van News International te hebben platgelegd. Een andere groep hackers, Anonymous, zegt de website van The Times te hebben aangevallen en platgelegd.