Murdoch heeft spijt, maar voelt zich niet verantwoordelijk

Een man bekijkt de hoorzitting van Murdoch. Foto AFP / Andy Buchanan

Rupert Murdoch voelt zich niet verantwoordelijk voor de afluisterpraktijken bij News of the World. Dat vertelde hij vanmiddag aan de mediacommissie van het Britse Lagerhuis. In de House of Commons, het Britse Lagerhuis, worden vandaag de hoofdrolspelers van het afluisterschandaal ondervraagd door parlementsleden van het Verenigd Koninkrijk.

Op vragen van de Conservatieve parlementariër Philip Davies vertelde Murdoch dat hij ongeveer eens per maand met de hoofdredacteur van News of the World sprak. In die gesprekken kwamen de hoge schadevergoedingen aan slachtoffers van de afluisterpraktijken niet aan de orde. Murdoch voelt zich dan ook “zeker misleid” door werknemers van News of the World:

“I do not accept ultimate responsibility. I hold reponsible the people that I trusted to run it and the people they trusted.”

Murdochs hebben wel spijt

Wel laat Murdoch weten spijt te hebben van het leed dat sommige praktijken van News of the World hebben berokkend. “This is the most humble day of my life,” waren de eerste woorden van Rupert Murdoch.

Ook zijn zoon James betoog “zeer veel spijt”. Hij herhaalde een aantal maal dat wat er bij News of the World gebeurde ”fout was” en dat het bedrijf samen met de politie probeert te achterhalen wat er is gebeurd.

Afluisteren nabestaanden 9/11

Verder vertelde Murdoch “shocked, appalled and ashamed” te zijn geweest toen hij hoorde van het afluisteren van het vermoorde meisje Milly Dowler. Voor het afluisteren van slachtoffers van nabestaanden van 9/11 door journalisten van zijn Amerikaanse of Britse media zei hij geen bewijs te hebben gezien. Als er wel serieuze aanwijzingen voor komen stelt hij een onderzoek in.

Het verhoor van de beide Murdochs had oorspronkelijk een uur moeten duren, maar is inmiddels al twee uur bezig. Volgens onze correspondent in Londen, Titia Ketelaar, hebben de parlementsleden veel te vragen.

“Het verhoor gaat zoals verwacht, heel gedetailleerd over wie wat wist en wanneer, en vooral over de schikkingen die News International heeft gedaan. Opvallend is dat James daarbij de man van de details is, Rupert blijft vager en zei ook dat hij delegeerde ,,aan mensen die hij vertrouwde”.

Hoewel Tom Watson (Labour) zich als een van de weinigen vastbeet in het afluisterschandaal, waren de vragen van Thérèse Coffey (Cons) interessanter. Zij was voor ze in het Lagerhuis kwam financieel directeur bij Mars UK, en wilde veel over de gedragscodes bij News International weten, de hoogte van de schikkingen en wie daarvoor verantwoordelijk was. Duidelijk werd dat hoofdredacteuren een eigen budget hebben, en juridische afdelingen over schikkingen gaan en James Murdoch pas schikkingen onder ogen ging als het in de miljoenen ging lopen.”

Later vanavond wordt ook oud-hoofdredacteur Rebekah Brooks verhoord.