Lees ons liveblog over de verhoren van de Murdochs en Brooks terug

De mediacommissie van het Britse Lagerhuis hoorde vanmiddag en vanavond de hoofdrolspelers van het afluisterschandaal rond News of the World tegenover zich. Onder meer Rebekah Brooks en Rupert en James Murdoch werden verhoord. nrc.nl deed live verslag.

Lees hieronder ons liveblog over de verhoren terug:

20.32u: Wij sluiten dit liveblog af nu het verhoor van Brooks ten einde is gekomen. Bedankt voor jullie aandacht en tot een volgende keer.

20.26u: De dood van voormalig News of the World-verslaggever Sean Hoare heeft niet onder verdachte omstandigheden plaatsgevonden. Dat blijkt uit een rapport over de lijkschouwing, meldt de BBC. Hoare werd gisteren dood gevonden in zijn huis in Watford. Hij kwam als eerste met informatie kwam over het afluisterschandaal rond zijn voormalige werkgever.

20.20u: Het verhoor van Rebekah Brooks is voorbij.

20.13u: Brooks zegt dat ze nog nooit heeft paard gereden met Cameron. Ook heeft ze geen paarden of land samen met hem in eigendom. Wel noemt Brooks Cameron een “buur” en een “vriend”, maar ze heeft haar relatie met hem nooit “ongepast” gevonden.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Cameron is buurman en vriend, gesprekken met hem gingen nooit over onderwerpen ‘waarover u afkeurend op zou reageren’

20.09u: Brooks zegt dat ze als uitgever van News International ongeveer zes keer per jaar een bezoek bracht aan premier Gordon Brown. Bij huidig premier Cameron is ze naar eigen zeggen nog niet geweest. De voorganger van Brown, Tony Blair, bezocht ze ook enkele malen per jaar, aldus Brooks.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Brooks zegt (net als Murdoch) vaker op Downing Street te zijn geweest onder Brown en Blair dan nu.

20.03u: Bekijk hieronder een NOS-samenvatting van het verhoor van de Murdochs terug:

20.00u: Brooks vertelde zojuist aan de commissie dat een nieuwsredactie gebaseerd is op vertrouwen. “Je vertrouwt erop dat de mensen die voor je werken zich op de juiste manier gedragen”, aldus Brooks. Ze ontkende nog maar eens de afluisterpraktijken van News of the World ooit goedgekeurd of gedood te hebben.

19.49u: Onze correspondent Titia Ketelaar over wat er in Groot-Brittannië nu trending is op Twitter:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Interessant om te zien dat piegate, Wendi en Jonnie Marbles nu trending zijn in UK. Niets over de Murdochs of Brooks

19.46u: Hieronder de verklaring die de Conservatieven zojuist hebben uitgegeven over het advies dat oud-hoofdredacteur van News of the World Neil Wallis gaf aan Andy Coulson, ex-woordvoerder van premier Cameron:

“There have been some questions about whether the Conservative Party employed Neil Wallis. We have double-checked our records and are able to confirm that neither Neil Wallis nor his company has ever been contracted by the Conservative Party, nor has the Conservative Party made payments to either of them.
It has been drawn to our attention that he may have provided Andy Coulson with some informal advice on a voluntary basis before the election. We are currently finding out the exact nature of any advice. We can confirm that apart from Andy Coulson, neither David Cameron nor any senior member of the campaign team were aware of this until this week.”

19.43u: Labour-parlementariër Paul Farrelly stelt op dit moment vragen aan Rebekah Brooks:

19.35u: NRC-correspondent Titia Ketelaar in Londen vat verhoor Brooks tot nu toe nog even bondig samen op Twitter:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Brooks wist nergens van. Ook niet van afluisteren telefoon Milly Dowler - gebeurde toen zij hoofdredacteur was. Maar ze wist van niks

19.30u: Brooks zei zojuist dat de beslissing van News Corporation om News of the World op te heffen een gezamenlijke beslissing was, waarbij ook Rupert Murdoch betrokken was. Ze stelde dat schandaalkrant The Sun ten tijde van haar hoofdredacteurschap een “schoon schip” was waar geen onwettige praktijken plaatsvonden. Ze hoopt dat voor de honderden “eerlijke” journalisten van News of the World die door de opheffing geen baan meer hebben snel nieuw werk wordt gevonden.

19.25u: Er is een fake-account opgedoken van de vrouw van Wendi Murdoch, de vrouw van Rupert. @WendiMurdoch twittert grappige dingen:

Twitter avatar WendiMurdoch Karate Wife Just karate chopped some hippy protester.
Twitter avatar WendiMurdoch Karate Wife Here’s how I see it: You throw a pie on my husband. I break your face. Anybody got a problem with that? My fists say you don’t.
Twitter avatar WendiMurdoch Karate Wife In your face, literally, @JonnieMarbles

19.15u: Brooks zegt dat de kranten van News International, zoals News of the World en The Sun, bij haar weten nooit politieagenten betaald hebben in ruil voor informatie. Zelf heeft ze daar in ieder geval nooit toestemming voor gegeven. Ook kent ze geen gevallen waarin ze zulke betalingen heeft verhinderd.

19.11u: Rebekah Brooks zojuist tijdens haar verhoor:

19.09u: De Conservatieven hebben zojuist bekend gemaakt dat Neil Wallis, die vrijdag werd gearresteerd in verband met het afluisterschandaal en het omkopen van politieagenten, tijdens de verkiezingscampagne voor Andy Coulson, oud-woordvoerder van premier Cameron, heeft gewerkt. Wallis was de reden dat afgelopen weekeinde hoofdcommissaris Stephenson moest aftreden, legt onze correspondente Titia Ketelaar uit. Wallis, oud-adjuncthoofdredacteur van tabloid News of the World, werkte vervolgens als pr-man voor Scotland Yard. De Conservatieven zeggen nu dat Wallis in een informele rol voor Coulson heeft gewerkt. “Maar het laat opnieuw zien hoe nauw iedereen met elkaar is verbonden”, aldus Ketelaar.

19.06u: Parlementariër Watson vraagt Brooks als laatste of zij ergens spijt van heeft. Natuurlijk, zegt ze. Ze noemt het opnieuw “gruwelijk” dat het vermoorde meisje Dowler is afgeluisterd en vindt dat haar bedrijf te traag onderzoek naar dit incident heeft gedaan.

18.58u: Brooks erkent dat News of the World onder haar hoofdredacteurschap gebruik maakte van privédetectives. Ze zegt echter dat zij zelf niet besliste over op welke momenten die werden ingezet. Onze correspondente Titia Ketelaar twittert erover:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Brooks wijst weer naar anderen; als hoofdredacteur zorgde zij alleen dat er budget was, hoe dat werd besteed (detectives) was aan anderen

18.50u: Brooks noemt de afluisterpraktijken bij News of the World “behoorlijk gruwelijk en weerzinwekkend”. Ze herhaalt dat ze niet geweten heeft van de afluisterpraktijken en dat die ook niet eerder boven water waren gekomen dankzij intern onderzoek. Brooks wil nog niet zeggen of sommige van haar collega’s van News of the World schuldig zijn aan het overtreden van de wet omdat deze zaken momenteel door de politie worden onderzocht.

18.44u: Het verhoor van Rebekah Brooks is begonnen. Bekijk het via de livestream van de BBC.

18.43u: Een verslaggever van The Daily Telegraph was bij de aanval op Murdoch aanwezig en heeft een ooggetuigeverslag gepubliceerd op de site van de krant. Hieronder een passage over de reactie van Murdochs vrouw:

“What you might not have seen is the full instinctive and furious reaction of Mr Murdoch’s wife, Wendi. Having sat through the evidence unsmiling, she moved faster than anyone else. First, she swung a slap at her husband’s attacker. She followed up by picking up the plate and trying to strike him with it. And then she moved back to her husband. Sitting on the table before him, she starting to clear the foam from his bald head, sometimes embracing him.”

18.36u: Het verhoor van de Murdochs is voorbij. Over een paar minuten wordt Rebekah Brooks, oud-hoofdredacteur van News of the World en voormalig uitgever van News International, verhoord door de commissie. Blijf ons blog volgen voor updates.

18.30u: Hieronder een deel van de verklaring van Rupert Murdoch:

“My son and I have come here with great respect for all of you, for parliament and for the people of Britain whom you represent. This is the most humble day of my career…
My company has 52,000 employees. I have led it for 57 years and I have made my share of mistakes. I have lived in many countries, employed thousands of honest and hardworking journalists, owned nearly 200 newspapers and followed countless stories about people and families around the world.
At no time do I remember being as sickened as when I heard what the Dowler family had to endure – nor do I recall being as angry as when I was told that the News of the World could have compounded their distress. I want to thank the Dowlers for graciously giving me the opportunity to apologise in person.
I would like all the victims of phone hacking to know how completely and deeply sorry I am. Apologising cannot take back what has happened. Still, I want them to know the depth of my regret for the horrible invasions into their lives…
I wish we had managed to see and fully solve these problems earlier. When two men were sent to prison in 2007, I thought this matter had been settled. The police ended their investigations and I was told that News International conducted an internal review. I am confident that when James later rejoined News Corporation he thought the case was closed too.
This country has given me, our companies and our employees many opportunities. I am grateful for them. I hope our contribution to Britain will one day also be recognised.”

18.27u: Murdoch sr. leest nu zijn slotverklaring voor. The Guardian publiceerde die eerder vandaag.

18.25u: Rupert Murdoch zei zojuist in zijn laatste woorden tijdens het verhoor dat hij er niet over gedacht heeft om af te treden:

“I have not considered resigning. People I trusted let me down, and betrayed the company. I am the best person to clear this up.”

18.22u: Rupert Murdoch zit dus weer op zijn plaats, maar draagt geen jasje meer. Vermoedelijk is dat vies geworden door het scheerschuim.

18.19u: Persbureau Reuters heeft de eerste foto’s van het “taartincident”:

18.15u: Louise Mensch van de commissie zei zojuist dat Rupert Murdoch “immens lef en leiderschap” heeft getoond met zijn besluit bij de rest van het verhoor aanwezig te zijn.

18.13u: Op Twitter gaan de geruchten dat activist @jonniemarbles achter de aanval op Murdoch zit.

18.11u: Het verhoor van de Murdochs is hervat, nadat de commissie zich tegenover de beide heren excuseerde voor het incident.

18.07u: De man zou tijdens de aanval op Murdoch het woord “greedy” hebben geroepen. De eerste video van het incident is ook opgedoken:

18.04u: Onze correspondente Titia Ketelaar weet meer:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Ah, papieren bordje met scheerschuim in het gezicht van Murdoch. De non-food variant van het taarten

18.03u: Meer details over de aanval op Rupert Murdoch: volgens Reuters gooide de man schuim in het gezicht van Murdoch. Zijn vrouw Wendi zou de man vervolgens een klap hebben verkocht. De BBC meldt dat de man witte verf op zijn gezicht heeft. De eerste foto van hem is opgedoken:

17.59u: Onduidelijk wat er precies gebeurde. Volgens FOX News heeft een vrouw Rupert Murdoch besprongen, terwijl Reuters meldt dat het om een man gaat. Volgens The Times is de man inmiddels opgepakt door de politie.

17.55u: HET VERHOOR VAN DE MURDOCHS IS ONDERBROKEN OMDAT RUPERT MURDOCH WERD AANGEVALLEN DOOR IEMAND UIT HET PUBLIEK.

17.49u: Rupert Murdoch benadrukt dat het altijd “verschrikkelijk fout” is voor journalisten om zich niet aan de wet te houden:

“Newspapers should campaign to change the law, there is no excuse for breaking it. I was brought up by a father who was a great journalist. My father exposed scandal of Gallipolli. [...] I would love to see my sons and daughters follow me.”

17.45u:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Groot verschil parlementariers: Watson over details, Coffey over context, Farrelly (oud-journo) vroeg door, nu Collins over privacy.

17.43u: Op Twitter gaat het maken van grappen over het verhoor ondertussen door:

(Afbeeldingen via @ThePoke)

17.36u: James Murdoch zegt dat hij in zijn rol als directeur van News Corporation nooit heel direct betrokken is geweest bij de productie van News of the World. Rupert Murdoch draaide zojuist om de vraag heen of het mogelijk is dat medewerkers van News of the World níet hebben geweten van de afluisterpraktijken.

17.27u: Het verhoor van de beide Murdochs had oorspronkelijk een uur moeten duren. Inmiddels is het al bijna twee uur bezig. De reden: de parlementariërs hebben vader en zoon Murdoch bijzonder veel te vragen.

17.26u: Foreign Policy zet in een blog de vijf belangrijkste momenten uit het eerste uur van het verhoor op een rij.

17.18u: Op Twitter worden veel grappen gemaakt over het verhoor, bijvoorbeeld door komiek Andy Borowitz:

Twitter avatar BorowitzReport Andy Borowitz The Murdochs plan to launch a full investigation to find out who is running the company they’re in charge of. #Murdoch
Twitter avatar BorowitzReport Andy Borowitz Worst Drinking Game Ever: Doing a shot each time a Murdoch tells the truth. #murdoch #drinkinggame #totallysober

17.08u: Onze correspondent in Londen, Titia Ketelaar, over hoe het verhoor tot nu toe verloopt:

“Het verhoor gaat zoals verwacht, heel gedetailleerd over wie wat wist en wanneer, en vooral over de schikkingen die News International heeft gedaan. Opvallend is dat James daarbij de man van de details is, Rupert blijft vager en zei ook dat hij delegeerde ,,aan mensen die hij vertrouwde”.
Hoewel Tom Watson (Labour) zich als een van de weinigen vastbeet in het afluisterschandaal, waren de vragen van Thérèse Coffey (Conservatives) interessanter. Zij was voor ze in het Lagerhuis kwam financieel directeur bij Mars UK, en wilde veel over de gedragscodes bij News International weten, de hoogte van de schikkingen en wie daarvoor verantwoordelijk was. Duidelijk werd dat hoofdredacteuren een eigen budget hebben, en juridische afdelingen over schikkingen gaan en James Murdoch pas schikkingen onder ogen kreeg als het in de miljoenen ging lopen.
De Murdochs gebruiken de zitting ook als een mea culpa. James herhaalde een aantal maal dat wat er bij NotW gebeurde ,,fout was” en dat het bedrijf samen met de politie probeert te achterhalen wat er is gebeurd. ,,Dit is de meest nederige dag van mijn leven”, zei Rupert. Op de vraag of hij verantwoordelijk was, antwoordde hij nee.”

17.04u: Het opheffen van News of the World had niets te maken met het redden van de carrière van Rebekah Brooks, aldus Rupert Murdoch. Hij verleende haar uiteindelijk ontslag omdat ze “totaal uitgeput” was.

17.02u: Rupert Murdoch ging zojuist in op het opstappen van Rebekah Brooks en Les Hinton, de voormalig CEO van Murdochs Dow Jones. Murdoch benadrukte Brooks, die straks nog verhoord wordt, te vertrouwen en daarom had hij eerder het ontslag van de oud-hoofdredacteur van News of the World geweigerd. Murdoch bevestigt dat zowel Brooks als Hinton “geloofwaardige” afbetalingen hebben gekregen.

16.57u: Op YouTube is inmiddels ook het fragment terug te zien waarin Rupert Murdoch zegt dat hij niet verantwoordelijk is voor het schandaal bij zijn bedrijf:

16.50u: De Conservatieve parlementariër Philip Davies vroeg zojuist hoe vaak Rupert Murdoch sprak met de hoofdredacteur van News of the World. Ongeveer eenmaal per maand, antwoordde Murdoch. Davies vroeg of in die gesprekken bijvoorbeeld ook het betalen van hoge schadevergoedingen aan slachtoffers van afluisterpraktijken aan de orde kwam. Nee, antwoordde Murdoch, tot verbazing van Davies.

16.45u: Kijk hieronder de eerste minuut van het verhoor terug, waarin de Murdochs nogmaals hun spijt betuigen over de afluisterpraktijken en Rupert Murdoch spreekt over “the most humble day of my life”:

16.35u: The Guardian heeft op zijn liveblog de verklaring gepubliceerd die Rupert Murdoch had willen afleggen voorafgaand aan zijn verhoor. Dat werd hem echter niet toegestaan door de commissie.

16.32u: De Murdochs ontkennen allebei dat News International op dit moment plannen zijn om een nieuwe Britse zondagskrant te lanceren. Eerder werd gespeculeerd over de lancering van ‘The Sun on Sunday’.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Murdochs in koor: nee, geen beslissingen genomen over nwe zondagstabloid. Niet onze prioriteit, zegt James. Niet nu althans…

16.29u: James Murdoch zegt dat de Britse media zich moeten bezinnen op hun journalistieke en ethische praktijken. Hij benadrukte zojuist dat elke journalist van News Corporation een gedragscode krijgt over de wettelijke en ethische grenzen van zijn opereren.

16.26u: Rupert Murdoch tijdens het verhoor:

16.24u: Grappig feitje: op Wall Street, dat bijna een uur open is, is Murdochs News Corporation tot nu toe vier procent gestegen.

16.22u: Even tussendoor: The Daily Telegraph heeft een mooie infographic gemaakt waarin je kunt zien wie wie is in het afluisterschandaal.

16.14u: Rupert Murdoch zegt uiteindelijk niet verantwoordelijk te zijn voor dit hele “fiasco”:

“I do not accept ultimate responsibility. I hold reponsible the people that I trusted to run it and the people they trusted.”

16.12u: Rupert Murdoch zegt geen enkel bewijs te hebben gezien van het afluisteren van slachtoffers van nabestaanden van 9/11 door journalisten van zijn Amerikaanse of Britse media. Hij zegt zeker een onderzoek te zullen instellen als daar serieuze aanwijzingen voor komen.

16.05u: James Murdoch tijdens het verhoor:

16.04u: Het meest fascinerende aan het verhoor tot nu toe blijft de aarzelende houding van Murdoch, die regelmatig zegt niets van bepaalde zaken te weten of dingen vergeten te zijn. Zijn zoon James probeert hem ondertussen te hulp te schieten, zoals ook onze correspondente Titia Ketelaar zojuist twitterde:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar James verdedigt vader; Rupert aarzelende oude man die zich data en namen niet kan herinneren (kan ook tactiek zijn)

16.02u: Rupert Murdoch zegt “shocked, appalled and ashamed” te zijn geweest toen hij hoorde van het afluisteren van het vermoorde meisje Milly Dowler. Hij zegt niet te vinden dat News Corporation te weinig actie tegen de afluisterpraktijken heeft ondernomen.

15.57u: Rupert Murdoch heeft voorlopig weinig te zeggen op de vragen van de commissie. Geregeld zegt hij dat de vraag voor zijn zoon James is of zegt hij het antwoord simpelweg niet te weten. Hij benadrukte zojuist dat News of the World slechts één procent uitmaakt van zijn bedrijf News Corporation.

NOS-correspondent Arjen van der Horst twitterde het volgende over Murdochs houding:

Twitter avatar NOSLondon Arjen van der Horst Kort samengevat alle antwoorden van Rupert Murdoch: I knew nothing.
Twitter avatar NOSLondon Arjen van der Horst Rupert Murdoch blinkt uit door op de meeste vragen geen antwoord te geven.
Twitter avatar NOSLondon Arjen van der Horst Rupert Murdoch met mond vol tanden. Watson legt hem vuur aan de schenen. Kijkt vertwijfeld naar zoon James.

15.52u:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Rupert: geen excuses, maar NotW was slechts 1 procent van bedrijf, ik heb 53dz werknemers. Daar neemt Tom Watson (Lab) geen genoegen mee

15.51u: Rupert Murdoch is nu aan het woord. Hij voelt zich “zeker misleid” door werknemers van News of the World. James Murdoch benadrukte zojuist dat hij geen aanwijzingen heeft dat oud-hoofdredacteur Rebekah Brooks, die straks verhoord wordt, op de hoogte was van de afluisterpraktijken.

15.48u: James Murdoch stelt tegenover de commissie dat News Corporation op een snelle en transparante manier heeft gehandeld sinds er eind 2010 nieuwe bewijzen kwamen over afluisterpraktijken bij News of the World. Uitgeverij News International heeft volgens James Murdoch een team samengesteld dat nu met de politie samenwerkt om de mogelijke afluisterpraktijken te onderzoeken.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar James M: bedrijf erkent aansprakelijkheid, biedt excuses aan en betaalt compensatie aan slachtoffers. Allemaal sinds zaak Sienna Miller
Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Nieuwe feiten kwamen tijdens Miller-zaak naar buiten, zegt James. ‘Diepe frustratie’ dat van 2007 tot half 2010 dat niet bekend was

15.43u: James en Rupert Murdoch in het Britse parlement:

15.41u: James Murdoch zegt zeer veel spijt te hebben van het leed dat sommige praktijken van News of the World mensen hebben berokkend. Rupert Murdoch interrumpeert zijn zoon en maakt zijn eerste opmerking: “This is the most humble day of my life.”

15.37u: Het verhoor van Yates is klaar, Rupert en James Murdoch hebben inmiddels plaatsgenomen. Het verhoor van beide heren gaat beginnen.

15.36u: Een korte samenvatting van wat Yates heeft gezegd: de voormalig assistent-commissaris herhaalde dat hij in 2009 niet besloten zou hebben om het onderzoek naar afluisterpraktijken van News of the World niet te heropenen als hij van de praktijken had geweten.

15.29u: De commissie is op dit moment bezig met het afronden van het verhoor van de gisteren opgestapte assistent-commissaris van Scotland Yard, John Yates. Het verhoor van Rupert en James Murdoch begint naar verwachting even na half vier Nederlandse tijd.

Eerder vanmiddag:

Politiecommissaris Stephenson leek gisteren nog te sneren naar premier Cameron dat hij Neil Wallis pas in 2009 aannam als pr-adviseur, toen er geen enkele verdenking was tegen de oud-adjunct-hoofdredacteur van NotW. Daarentegen nam Cameron Wallis’ baas Andy Coulson in 2007 aan als woordvoerder, nadat deze was opgestapt bij NotW vanwege het afluisterschandaal, zei Stephenson. Vandaag zei hij dat dit geen sneer was en dat hij dit weekend uit eigen beweging opstapte bij de politie.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Heel fijn: inhuren van oud-NotW journalisten is bijna een modeaccessoire onder politici en politie, merkt Lagerhuislid op

Stephenson concludeert dat het eerdere politie-onderzoek naar afluisterpraktijken gefaald heeft. Hij ontkende The Guardian onder druk te hebben gezet de berichtgeving hierover in te tomen. “We should be grateful to the Guardian for its reporting on phone hacking.” De commissaris werd flink aan de tand gevoeld over het aanwijzen van John Yates, die gisteren opstapte, om het onderzoek naar de afluisterpraktijken te leiden. Stephenson onthulde ook dat tien van de 45 persvoorlichters bij de Londense politie een geschiedenis hebben bij Murdochs News International.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Politiecommissaris: maakte geen sneer naar Cameron over inhuren ex-NotWjournalist. En zegt dat hij niet gedwongen is om weg te gaan
Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Stephenson delegeerde onderzoek, Yates is ‘senior, capable officer’ zegt hij. Yates ook man die in 2009 besloot onderzoek niet te heropenen