Libische rebellen: Brega veroverd op Gaddafi

Als de rebellen er daadwerkelijk in geslaagd zijn Brega te heroveren is dat een belangrijke overwinning.

De Libische rebellen hebben de Oost-Libische oliestad Brega weer volledig onder controle. Dat heeft een woordvoerder van de opstandelingen gisteren gezegd. Gaddafi’s troepen zouden zich uit de stad hebben teruggetrokken.

Volgens de opstandelingen zijn de militairen van Gaddafi’s leger op weg naar het ten westen van Brega gelegen Ras Lanuf. De opstandelingen zeggen het centrum van Brega nog niet te hebben betreden vanwege de grote hoeveelheid landmijnen die de troepen van Gaddafi zouden hebben achtergelaten. Afgelopen weekend kwamen er door landmijnen al twaalf opstandelingen om het leven.

Als de rebellen er daadwerkelijk in geslaagd zijn Brega te heroveren is dat een belangrijke overwinning. Want in de Oost-Libische stad ligt een belangrijke exportterminal voor olie met een raffinaderij en een chemische fabriek. Het volgende front in de oorlog zal vermoedelijk Ras Lanuf zijn, eveneens een belangrijke oliestad op honderd kilometer ten westen van Brega.

Brega viel eind maart al een keer in handen van de opstandelingen, maar toen slaagden zij er niet in de controle over de stad lang te behouden. Begin april heroverde Gaddafi’s leger de stad alweer op de opstandelingen.

Hoewel steeds meer landen de rebellenraad in Benghazi erkennen als de legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk, nam Rusland gisteren uitdrukkelijk afstand van deze diplomatieke stap van onder meer de VS, Turkije en een reeks Europese landen. „Degenen die de raad erkennen staan volledig aan de kant van een politieke macht in een burgeroorlog”, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Rusland heeft een punt met dat het erkennen van de rebellenraad wringt met het officiële VN-mandaat, namelijk burgers beschermen. (AP, Reuters, BBC)