KPN maakt mobiel internet duurder

Models are silhouetted as they showcase the newly-launched Sony Ericsson Xperia Ray phone on Wednesday, June 22, 2011 in Singapore. Mobile phone maker Sony Ericsson has unveiled two new Android models in a bid to grab more of the burgeoning smartphone market. Chief Marketing Officer Matthew Lang announced Wednesday in Singapore that the company plans to launch the Xperia ray and Xperia active models during the third quarter. (AP Photo/Wong Maye-E) Modellen tonen de smartphone Sony Ericsson Xperia Ray op een beurs in Singapore. Foto AP/Wong Maye-E

KPN maakt mobiel internetten binnen de bundel duurder in nieuwe abonnementsvormen. Daarmee hoopt het bedrijf meer te verdienen aan het toegenomen gebruik van internet-substituten voor bellen en sms’en, zoals Skype en Whatsapp.

“De rekening voor de klant wordt, bij een goede abonnementskeuze, niet automatisch hoger,” aldus KPN in een persbericht. Vanaf 5 september introduceert KPN nieuwe mobiele abonnementen voor de merken KPN en Hi. “De abonnementen zijn opgebouwd rondom het gebruik van mobiel internet, hebben een grotere variatie databundels en spelen daarmee in op de laatste trends in de Nederlandse telecommarkt.”

Wie per maand een gigabyte aan data verbruikt – de drie Nederlandse providers zagen dit tot voor kort als een ‘onbezorgde’ hoeveelheid voor de snelgroeiende groep smartphonegebruikers – betaalt volgens de nieuwe KPN-tarieven minstens 50 euro per maand. Op dit moment biedt KPN 1 GB dataverbruik nog aan bij abonnementen van 15 euro.

KPN gaat de diensten niet met aparte tarieven belasten, en zegt daarmee te voldoen aan de wetgeving over netneutraliteit. KPN voorspelde al dat vaste abonnementsprijzen door de wet over netneutraliteit, die vorige maand werd aangenomen, zullen stijgen. Providers zeggen dat de blokkades en hogere tarieven nodig zijn omdat ze te veel geld verliezen op het doorgeven van gratis communicatiediensten.

    • Bart Hinke