Kortkolom buitenland

Taliban executeren 16 Pakistaanse agenten

Islamabad. De Pakistaanse Talibaan hebben gisteren video-opnames vrijgegeven van de executie van zestien gevangen Pakistaanse politieagenten. Te horen is hoe een van de Talibaanstrijders, die hun gezicht bedekt hadden met een sjaal, de mannen ervan beschuldigt betrokken te zijn geweest bij de executie van zes kinderen uit de Swat-vallei in het noordwesten van Pakistan. „Zij zijn de vijanden van de godsdienst van Allah”, verklaarde de Talibaanstrijder, waarna ze het vuur openden op de geboeide agenten. Sommigen rochelden nog en kregen vervolgens een kogel door het hoofd. (AP)

Iran versnelt verrijken uranium

Teheran. Iran is begonnen nieuwe, snellere centrifuges te installeren voor het verrijken van uranium, zo heeft het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. Zes achtereenvolgende resoluties van de VN-Veiligheidsraad, inclusief sancties, eisen dat Iran het verrijken van uranium bevriest als waarborg dat het niet heimelijk kernwapens ontwikkelt. Iran houdt vol dat zijn nucleaire programma vreedzaam is. (AFP)

Marine Israël houdt Frans hulpschip aan

Jeruzalem. Een Frans jacht met hulp voor de Palestijnen in de geblokkeerde Gazastrook is vandaag door de Israëlische marine aangehouden. Het schip maakte deel uit van een hulpkonvooi dat vanuit Griekse havens zou vertrekken om de Israëlische zeeblokkade te doorbreken maar door de Griekse autoriteiten is tegengehouden. De Franse boot kon vertrekken omdat als officiële bestemming een Egyptische haven was gemeld. Vorig jaar werden negen Turkse activisten gedood toen Israëlische commando’s een hulpkonvooi voor Gaza onderschepte. (AFP)

Doden bij geweld China en Oeigoeren

Peking. Bij een botsing tussen de lokale politie en Oeigoeren, een islamitische minderheid in het westen van China, zijn gisteren zeker vier doden gevallen. Volgens de Chinese autoriteiten betrof het een terreuraanslag op een politiebureau in de woestijnstad Hotan waarbij drie overvallers en een politieman om het leven kwamen. Maar het Wereldcongres van Oeigoeren, een organisatie van ballingen in Duitsland, ontkende dat er sprake was geweest van een overval. Volgens haar had de Chinese politie het vuur geopend op vreedzaam demonstrerende Oeigoeren en vielen er twintig doden. (Reuters, AP)

Aanslag op president Guinea verijdeld

Conakry. Vanochtend vroeg hebben onbekende zwaarbewapende mannen de residentie van Guinese president Alpha Conde onder vuur genomen. De president is volgens zijn woordvoerder „veilig en gezond”. Volgens een anonieme getuige is de poort van het terrein met een raketwerper kapotgeschoten waarna de villa met machinegeweren werd beschoten. De presidentiële beveiligers slaagden er na een uur in om de aanval af te slaan, daarbij kwam een van de beveiligers om. (Reuters)

François Hollande wordt ondervraagd

Parijs. François Hollande, een mogelijke presidentskandidaat van de Franse socialisten, zal in september worden ondervraagd in het onderzoek naar de vermeende poging tot verkrachting door Dominique Strauss-Kahn van een Franse schrijver, Tristane Banon. Banon heeft gezegd dat ze Hollande hierover in 2003 heeft ingelicht. Hij was toen partijsecretaris, maar deed niets met deze informatie. (Reuters)