Kortkolom binnenland

Klopjacht na dubbele moord in Zeeland

Middelburg. De Zeeuwse politie heeft gisternacht een klopjacht op een verdachte geopend nadat een vrouw en een man in Middelburg zijn omgebracht. De dader is volgens de politie een bekende van de twee. Agenten vonden na een melding rond 1.00 uur een dode 55-jarige vrouw en een zwaargewonde 59-jarige man in een woning in Middelburg. De man overleed later in een ziekenhuis. De dader was gevlucht. Naar hem is onder meer met een politiehelikopter gezocht. Het gaat om een blanke, magere man tussen de 25 en 30 jaar, die volgens de politie mank liep. De regionale krant PZC meldde begin van de middag dat de dader in een park in Middelburg is opgepakt. Bij de aanhouding zouden waarschuwingsschoten zijn gelost. (Novum)

Negen jaar cel voor schieten na wildplassen

Rotterdam. Een 29-jarige man die vorig jaar in Rotterdam-Zuid een Turks-Nederlandse vader en diens zoon neerschoot na een ruzie over wildplassen, is veroordeeld tot een celstraf van negen jaar. Dat heeft de rechter gisteren bepaald. De uitspraak is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De dader heeft altijd ontkend dat hij de schoten heeft gelost. Als bewijs diende onder meer de auto van zijn zus, waarin schietsporen werden aangetroffen. Volgens de rechter heeft de veroordeelde zich schuldig gemaakt aan „grof, laf en zinloos geweld”. (NRC)

Zwemverbod om blauwalg opgeheven

Muiden. Het zwemverbod dat begin juni werd ingesteld voor de zwemlocaties Muiderberg en Almeerderstrand vanwege blauwalg, is opgeheven. De giftige variant is tijdens controles niet meer aangetroffen. Er geldt nog wel een waarschuwing, meldde de provincie Noord-Holland gisteren. Vooral jonge kinderen en bejaarden wordt afgeraden er te zwemmen. Ook wordt geadviseerd honden niet te laten zwemmen in water waarin blauwalg aanwezig is. In april en mei stierven drie honden na een zwempartij bij Muiden en Almere. Op een aantal plekken spoelde de afgelopen weken nog wel niet-giftige blauwalg aan. De gemeenten blijven de komende weken dagelijks controleren. Giftige blauwalg kan huidirritatie en maag-darmstoornissen veroorzaken. (Novum)

‘Orka Morgan verhuist naar Tenerife’

Harderwijk. Orka Morgan verhuist waarschijnlijk binnen enkele weken naar Tenerife. Het Dolfinarium in Harderwijk liet vandaag weten een adoptiefamilie te hebben gevonden in een dierenpark op het Spaanse eiland. Morgan werd vorig jaar in de Waddenzee aangetroffen. Volgens wetenschappers kan de jonge orka niet vrijgelaten worden omdat het dier in de natuur alleen goede overlevingskansen heeft als ze met haar familie wordt herenigd. Dierenactivisten verenigd in de Orka Coalitie willen dat Morgan wordt vrijgelaten. Ze lieten weten naar de rechter te zullen stappen om transport naar Tenerife tegen te houden. (Novum)

Veehouder de cel in voor begraven kadavers

Someren. Een veehouder uit Someren moet een jaar de cel in voor het begraven van ongeveer tweehonderd koeienkadavers op zijn erf en het verwaarlozen van zijn dieren. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch gisteren bepaald. De kadavers werden in mei 2009 op het erf van de boer aangetroffen. Een gedeelte was in verregaande staat van ontbinding. Daarmee heeft de veehouder „aanzienlijke risico’s” voor de volksgezondheid veroorzaakt, oordeelde de rechter. De man mag bedrijfsmatig ook twee jaar geen vee of andere dieren houden. (Novum)