Kort nieuws Economie

Wessanen verkoopt dochter Tree of Life UK

Rotterdam. Koninklijke Wessanen heeft zijn Britse onderdeel Tree of Life UK verkocht aan een niet nader bekendgemaakte Britse partij. Dat meldde het voedingsmiddelenconcern vandaag voor opening van de beurs. Wessanen maakt geen verkoopprijs bekend, maar zal op de verkoop over het tweede kwartaal van 2011 een boekverlies van 3,3 miljoen euro rapporteren. Aanvullend zal in het derde kwartaal een verlies van ongeveer 2 miljoen euro worden gerapporteerd. Wessanen stelt dat de verkoop van de Britse dochter past in de strategie om de focus te leggen op Europese groothandelsactiviteiten in biologische voeding met een hogere toegevoegde waarde. (Dow Jones)

Winst Novartis stijgt met 12 procent

Amsterdam. Het Zwitserse Novartis heeft in het tweede kwartaal de nettowinst met 12 procent zien toenemen vanwege de recente overname van oogspecialist Alcon en solide groei van recentelijk gelanceerde medicijnen. Dat maakte de farmaceut vandaag voorbeurs bekend. Het in Bazel gevestigde bedrijf had in de drie maanden tot eind juni van 2011 een winst van 2,73 miljard dollar (1,92 miljard euro), tegenover 2,44 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. De winst bleef achter bij de verwachting van analisten, waarbij een sterke Zwitserse frank de winst enigszins drukte. (Dow Jones)

Spanje betaalt hogere rente op obligaties

Spanje heeft vanochtend met succes 3,9 miljard euro aan staatspapier verkocht. Het land betaalde wel meer op de kortlopende leningen dan vorige maand. Toen kostte het Spanje 2,7 procent rente om leningen met een looptijd van 12 maanden te verkopen. Nu betaalt het Spaanse staatsagentschap 3,7 procent rente. Spanje zette ook 660 miljoen euro aan leningen met een looptijd van 18 maanden in de markt. Daar betaalde het land 3,9 procent rente op. Vorige maand was dat 3,3 procent. (NRC)

Duits vertrouwen harder gedaald in juli

Amsterdam. Het vertrouwen van financieel analisten in de vooruitzichten voor de Duitse economie is in juli harder gedaald dan verwacht, blijkt vandaag uit de zogeheten ZEW-index. De verwachtingsindex, opgesteld door het Zentrum fur Europaische Wirtschaftsforschung (ZEW), is in juli gedaald naar -15, van -9,0 in juni. Gerekend werd op een daling tot -11,5. (Dow Jones)