Kort nieuws Cultuur

Acht personeelsleden verdwijnen bij WPG

Rotterdam. De eerder aangekondigde fusies binnen uitgeverijconcern WPG gaan uiteindelijk acht werknemers hun baan kosten. Er zal voor hen ander werk worden gezocht binnen het sociaal beleidskader, dat aangeeft wat er moet gebeuren bij reorganisaties, zo meldt vakblad Boekblad. De vakbonden vermoeden dat het uiteindelijk buiten het concern zal zijn. Onlangs werd bekend dat WPG vanaf 2012 De Arbeiderspers zal laten fuseren met A.W. Bruna en De Bezige Bij met Balans. Daarnaast werd bekend dat de academische uitgeverij Amsterdam University Press zich in de toekomst in België zal laten vertegenwoordigen door de Davidsfonds Uitgeverij. (NRC)

Schilderij bespoten met verf in National Gallery

Londen. In de National Gallery in Londen is zondag een schilderij van de 17de-eeuwse Franse schilder Nicolas Poussin beklad. De politie heeft een 57-jarige man aangehouden die rode verf had gespoten op het doek. Dat meldt het Britse dagblad The Guardian. Op het schilderij L’Adoration du Veau d’Or uit 1634 staan Israëlieten afgebeeld die een kalf aanbidden, terwijl Mozes de Sinaï beklimt om de Tien Geboden in ontvangst te nemen. Tegen de tijd dat de man werd aangehouden, was het hele doek bedekt met rode verf. Een ander, kleiner schilderij raakte ook beschadigd. De man sprak naar verluidt Frans. Wat zijn motieven waren, is niet bekend. (NRC)

‘Harry Potter’ al goed voor 340 miljoen euro

Los Angeles. De film Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 heeft in de openingsweek wereldwijd al bijna 340 miljoen euro opgeleverd. Met name in Australië en Groot-Brittannië deed het zevende deel uit de Harry Potter-reeks het goed. Wel wordt er nu rekening gehouden met een kleine terugval van het aantal bezoekers, nu tijdens de openingsdagen al zoveel fans op de film afkwamen. (AP)

Songwriter Ragovoy (80) overleden

New York. Songwriter Jerry Ragovoy is op 80-jarige leeftijd overleden. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de hits Time Is On My Side van de Rolling Stones en Piece of My Heart van Janis Joplin. Ragovoy overleed vorig week in een ziekenhuis in New York, na een beroerte. Ragovoy, die soms schreef onder het pseudoniem Norman Meade, produceerde ook nummers voor artiesten als Diana Ross en Dionne Warwick en schreef teksten voor Elvis Presley, B.B. King en Aretha Franklin. (Novum/AP)

Picasso-dief in VS stal nog veel meer kunst

San Francisco. De politie van New Jersey heeft vrijdag in een appartement gestolen kunstwerken gevonden met een gezamenlijke waarde van ongeveer een half miljoen euro. De 30-jarige bewoner werd eerder aangehouden nadat hij een tekening van Picasso had gestolen uit de Weinstein Gallery in San Francisco. Bij een doorzoeking van zijn appartement werd onder meer een werk van de Franse kunstenaar Fernand Léger gevonden, dat omgerekend bijna 250.000 euro waard is. (Novum)