Kamer: deal van RWE en Gazprom niet te stoppen

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft er geen bezwaar tegen dat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom wellicht mede-eigenaar wordt van de gas- en kolencentrales van het Nederlandse energieconcern Essent. Dat blijkt bij navraag onder Kamerleden.

Het grote Duitse energieconcern RWE is sinds twee jaar eigenaar van Essent. Vorige week werd bekend dat het een samenwerking overweegt met Gazprom. De concerns onderzoeken de mogelijkheid om samen een bedrijf op te zetten voor de exploitatie van de gas- en kolencentrales die RWE bezit in Duitsland, Nederland, België, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk. De samenwerking zou ook gelden voor nieuw te bouwen gas- en kolencentrales.

De meeste Kamerleden menen dat een deal tussen RWE en Gazprom niet te stoppen is, aangezien de Europese stroom- en gasbedrijven de laatste tien jaar zijn geprivatiseerd. De invloed van de Nederlandse overheid op de eigen energiesector is verminderd. Volgens Kamerlid Marieke van der Werf (CDA) kan de Nederlandse overheid „niets doen” tegen een deal tussen RWE en Gazprom. Ze noemt het wel een keerzijde dat staatsbedrijf Gazprom „zijn oor laat hangen naar het Kremlin” en vraagt zich af of de huidige energieregelgeving voldoende bescherming biedt tegen eventueel misbruik door Gazprom. „Dat wil ik de minister gaan vragen”, zegt ze.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst waarschuwde vorig jaar in een rapport voor de potentiële invloed van energie leverende landen op energie afnemende landen, zoals Nederland.

Uitverkoop van Nederland: pagina 21