Israël heeft schip op weg naar Gaza ‘rustig geënterd’

An Israeli naval vessel (rear) patrols near the port of Ashdod July 19, 2011. Israeli naval vessels on Tuesday told a French yacht carrying pro-Palestinian activists intending to sail to Gaza, which is under an Israeli naval blockade, to leave the area, the military said. REUTERS/Amir Cohen (ISRAEL - Tags: POLITICS MILITARY) Patrouillerend marineschip bij de Israëlische haven Ashdod. Foto Reuters/Amir Cohen

Update 11.54 uur De Israëlische marine heeft het Franse schip geënterd en is niet op weerstand gestuit. Dat meldt persbureau AP.

De Israëlische marine liet via boordcommunicatie weten het schip dat gisteren vanuit Griekenland in de richting van de Gazastrook is getrokken “rustig te enteren” als het zijn koers voortzet. Op de Israëlische radio was vandaag een bericht met deze waarschuwing te horen, meldt persbureau AP.

Israël verbiedt schepen aan te meren aan de kust van de Gazastrook. Een gepland konvooi van pro-Palestijnse activisten vanuit de haven van Athene is door ingrijpen van de Griekse autoriteiten niet doorgegaan, maar een Frans zeilschip is gisteren toch op weg naar Gaza gegaan onder het voorwendsel richting Egypte te varen. Onderweg maakt de bemanning bekend de koers te verleggen naar de Gazastrook. Aan boord zijn zeventien mensen, waaronder naast activisten ook bemanningsleden en journalisten.

Vorig jaar werden negen Turkse activisten gedood toen Israëlische commando’s een hulpkonvooi voor Gaza onderschepte.

Het Franse jacht Al-Karama op een foto genomen op 25 juni. Foto AFP/Murielle KasprzakHet Franse jacht Al-Karama op een foto genomen op 25 juni. Foto AFP/Murielle Kasprzak

    • Bart Hinke