Amerikaanse boekhandelketen Borders vraagt faillissement aan

SAN RAFAEL, CA - JULY 18: Remnants of a sign remain on the exterior of a closed Borders Bookstore on July 18, 2011 in San Rafael, California. Borders Group Inc., the nation's second largest bookstore chain, annouced today that it will liquidate the company after they failed to find a buyer following a Chapter 11 bankruptcy filing and attempted reorganization in February. Nearly 400 stores will close and an estimated 11,000 jobs wil be lost. Justin Sullivan/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Reeds gesloten filiaal van boekhandelketen Borders in San Rafael, Californië. Foto AFP / Justin Sullivan

Borders, de Amerikaanse keten van grote boekhandels, zal donderdag faillissement aanvragen. Dat meldt persbureau AP. Als de rechter goedkeuring geeft, kan vrijdag al begonnen worden met de liquidatieverkoop van de 399 boekhandels die het bedrijf nog heeft.

Voorzien wordt dat Borders eind september zal ophouden te bestaan. Met het faillissement gaan 10.700 banen verloren, vooral in Michigan waar het hoofdkantoor is gevestigd. Het zal ook een tegenslag zijn voor Amerikaanse winkelcentra; een vestiging van Borders beslaat gemiddeld ruim 2.300 vierkante meter.

Ook impact op verkoop e-books

Verder verwachten analisten dat de sluiting van de keten negatieve gevolgen zal hebben voor de verkoop van elektronische boeken (e-books), die in de Verenigde Staten een veel groter deel uitmaken van de boekenverkoop dan in Nederland. “Boekhandelmedewerkers verkopen niet alleen boeken, ze verkopen de activiteit van het lezen”, zegt Michael Norris van Simba Information. “Deze bedrijfstak gaat langzaamaan ontdekken dat veel e-booklezers nog altijd eerst naar de boekhandel gaan om nieuwe boeken te bekijken, en dan naar huis om ze te bestellen voor hun e-reader.” Boekhandels weten moeilijk een antwoord te vinden op dit fenomeen, waarbij zij als etalage fungeren voor internetwinkels.

‘Snelle veranderingen in het boekenvak’

Borders vroeg in februari faillissementsbescherming aan, sloot 228 winkels en begon een reorganisatie, maar moest zichzelf later toch te koop zetten. Vorige week wezen crediteuren en geldschieters een overname bod van 215 miljoen dollar van private-equitybedrijf Najarfi Cos. af. Volgens hen was de keten meer waard als de liquidatieverkopen onmiddellijk zouden beginnen. “De snelle veranderingen in het boekenvak, de e-readerrevolutie en de turbulente economie hebben ons gebracht waar we nu staan”, verklaarde Borders-topman Mike Edwards gisteren.

Het bedrijf werd in 1971 opgericht door de broers Tom en Louis Borders, in Ann Arbor in Michigan. Met Barnes & Noble waren zij de eersten die zogeheten megaboekwinkels openden, met tussen 100.000 en 200.000 titels op de planken, comfortabele leeshoeken en koffiebars. In 1992 werd Borders overgenomen door Kmart en samengevoegd met de boekhandelketen Waldenbooks. Tezamen werden zij in 1995 weer verkocht. Op het hoogtepunt in 2003 waren er in Amerika 1.249 Borders en Waldenbooks.