Geen mentor voor jongens als Walid

De bezuinigingen zijn overal voelbaar. Wat zijn daar de concrete gevolgen van, voor bijvoorbeeld het zwembad of de kinderboerderij? Vandaag: integratieprojecten in Noord-Brabant.

‘Als je er maar iets van leert”, zeiden zijn ouders. Toen mocht Walid (11) een mentor. Dus nu komt mentor Jaap Megens (24), student multiculturalisme, elke dinsdagmiddag naar Walids basisschool in Tilburg. Eerst maken ze samen huiswerk – Jaap heeft Walid geleerd een bijvoeglijk naamwoord te herkennen. Daarna doen ze iets leuks; voetballen, als het aan Walid ligt.

De kleine Walid wil voetballer worden. Dus wil hij komend schooljaar naar het Willem II College, want daar doen ze veel aan sport. Jaap is meegegaan naar de open dag van de school en Walid hoopt dat Jaap ook in het brugklasjaar zijn mentor blijft. Jaap is een voorbeeld voor hem, iemand om vragen aan te stellen, zich aan op te trekken.

Walid is kwetsbaar, vertelt Tine van Loon, intern begeleidster van basisschool Zuiderlicht in Tilburg. „Zijn moeder spreekt alleen Marokkaans. Hij heeft zes zussen. Hij is veel buiten en wil erbij horen. Hij loopt het risico verkeerde vrienden te ontmoeten, foute keuzes te maken. Daarom meldde ik hem aan voor het mentorproject.”

Het mentorproject is een van de vele projecten van Palet, de integratiestichting van de provincie Noord-Brabant. Vorig jaar ontving Palet nog 2,8 miljoen euro subsidie, maar dat bedrag wordt langzaam afgebouwd tot 0. De werkruimtes in Eindhoven en Tilburg blijven voorlopig open, maar de huur voor de kantoren in Den Bosch en Breda is al opgezegd. „Jammer”, zegt Rijgersberg. „Hedy d’Ancona zei ooit als minister van Welzijn: ‘Wat voorkomen jullie goedkoop veel ellende.’ Dat was toen. Nu waaien er andere winden.”

De provincie Noord-Brabant moet bezuinigen. Zo’n vijftig miljoen euro per jaar. Want het Rijk kort stevig op het provinciebudget. Taken waartoe de wet de provincie niet verplicht, worden afgestoten. Integratie, milieueducatie, dementieondersteuning. En bijna 30 procent van de ambtenaren moet in 2015 zijn vertrokken: 400 van de 1.400. Zelfs op het gebied van economie en ruimte – de provinciale kerntaken – moet de provincie haar ambitie bijstellen. Natuurontwikkeling is nu een luxe. Net als mentorbegeleiding.

    • Esther Wittenberg