Facebookprotest Italië tegen politici: zakkenvullers en parasieten

Al gehoord over Spider Truman? Dat is het facebook-pseudoniem van een voormalig assistent van een Italiaanse parlementariër - namen hebben we nog niet. Hij heeft een pagina opgezet, zo schrijft de Financial Times, met een felle aanval op de privileges van parlementariërs: gratis vliegreisjes, enorme kortingen op mobieltjes en auto’s, gerommel met verzekeringen. En ze verdienen al zoveel.

De teller bij ‘vind ik leuk’ stond dinsdag 10u30 op 312.554 - in een kwartier waren er duizend bijgekomen. Je hoeft niet veel Italiaans te kennen om uit de reacties op deze pagina, zijn facebook homepage of zijn blog te begrijpen wat de Italianen van hun politici vinden. Zakkenvullers. Parasieten. Dieven. Oplichters.

Een enkeling noemt ‘Spider Truman’ al de Italiaanse Assange en maakt een vergelijking met WikiLeaks. Maar veel nieuwe onthullingen zijn er niet. Twee journalisten, Sergio Rizzo en Gian Antonio Stella, hadden een paar jaar geleden al gedetailleerd geschreven over alle privileges van politici in hun boek La Casta (de Kaste), een bestseller. In een commentaar (Italiaans) in de Corriere della Sera komen ze er nu op terug. Een paar nieuwe cijfers: het Italiaanse parlement kost, gecorrigeerd voor het aantal inwoners, de belastingbetaler vijf keer zoveel als het Amerikaanse Congres. Er zijn in de democratische landen weinig parlementariërs die zoveel verdienen als Italianen.

Zeker nu het parlement vrijdag akkoord is gegaan met een ingrijpende reeks bezuinigingen, zou het ook eens naar zijn eigen uitgaven moeten kijken, schrijven Rizzo en Stella. Vergeet het maar, zo rekent econoom Tito Boeri voor (Italiaans). De parlementariërs  zijn akkoord gegaan met bezuinigingen voor vrijwel iedereen, behalve voor zichzelf. Zij gaan er komend jaar 12.000 euro op vooruit.