Excuses voor inval bij ambassadeur Suriname

De Nederlandse regering heeft excuses aangeboden voor een inval in de woning van de Surinaamse ambassadeur in Den Haag.

De politie doorzocht dit weekeinde de woning van de Surinaamse ambassadeur, David Abiamofo, in Den Haag na ontvangst van een internationaal arrestatiebevel om twee verdachten aan te houden. Politie Haaglanden was er niet van op de hoogte dat Abiamofo op dat adres woonde. Hij maakte dit aanvankelijk ook niet bekend, meldt een woordvoerder van de politie. Toen hij zei dat hij tijdelijk zaakgelastigde was, verlieten de agenten direct het pand. Het verzoek tot aanhouding van de twee verdachten kwam uit Italië. Ze worden gezocht in verband met een drugsonderzoek. Door het huis binnen te gaan is ‘ten onrechte inbreuk gemaakt op de immuniteit van de tijdelijk zaakgelastigde van Suriname’, erkent de politie. In het verdrag van Wenen is vastgelegd dat de politie onder geen beding een inval mag doen in de woning van een diplomaat. Waarnemend ambassadeur in Suriname Frans Bijvoet heeft namens de Nederlandse regering excuses aangeboden aan de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin in Paramaribo. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Een woordvoerder van de politie kan niet melden hoe het kan dat de informatie van de politie leidde naar de woning van de diplomaat. Het Surinaamse consulaat was gisteren nog niet op de hoogte van het incident. (NRC)