EU achter steun Hypo Real Estate

De Europese Commissie is gisteren akkoord gegaan met de staatssteun van de Duitse overheid om de Duitse bank Hypo Real Estate overeind te houden. De bank ontving in totaal ruim 175 miljard euro aan steun.

In ruil voor de steun moet de bank van de EU veel kleiner worden en zich concentreren op de kernactiviteiten. Uiteindelijk zal alleen de Deutsche Pfandbriefbank (pbb) overblijven, waarmee rond de 15 procent van het balanstotaal overblijft van de 420 miljard van Hypo Real Estate in 2008. Alle andere activiteiten worden beëindigd.

Hypo Real Estate kwam in september 2008 in de problemen na het faillissement van Lehman Brothers. Daarna kreeg de bank in totaal 35 miljard euro aan kapitaalinjecties en een kredietgarantie van 145 miljard euro. In 2009 werd de bank genationaliseerd. Hypo Real Estate was een van de grootste vastgoedfinanciers in Europa.