Egyptische zender zendt corruptieprocessen uit

Daarmee komen de militaire leiders tegemoet aan de betogers, die transparante rechtspraak eisen.

De Egyptische staatstelevisie is gisteren begonnen met het uitzenden van de corruptieprocessen van regeringsfunctionarissen, die onder de afgezette president Mubarak hebben gediend. Daarmee komen de militaire leiders tegemoet aan de betogers, die transparante rechtspraak eisen. Tot nu toe waren de hoorzittingen achter gesloten deuren.

Premier Essam Sharaf heeft de beëdiging van zijn nieuwe kabinet uitgesteld na klachten van de demonstranten dat de regeringswijziging niet ver genoeg gaat. Meer dan de helft van het kabinet (vijftien ministers) is vervangen door premier Essam Sharaf in een poging de demonstranten die kamperen op het Tahrirplein in Kairo naar huis te krijgen en nieuwe grote protesten op vrijdag te voorkomen. Behalve de bekende Egyptische minister van Antiquiteiten, Zahi Hawass, met zijn onafscheidelijke Indiana Jones-hoed, zijn onder anderen de ministers van Buitenlandse Zaken, van Financiën en van Militaire Productie ontslagen.

Volgens de staatsmedia zal de omstreden minister van Binnenlandse Zaken, Mansour al-Issawy, echter blijven. Issawy is de hoogste chef van de politiemacht, waarvan de betogers een grootscheepse reorganisatie eisen. De nieuwe ministers, in meerderheid relatieve nieuwkomers, zouden later op de dag worden beëdigd.

Ook na de bekendmaking van de kabinetswijziging zeiden veel demonstranten in Kairo niet van plan te zijn weg te gaan. „De werkelijke machtsmakelaars zijn de generaals van Hosni Mubarak”, zei activist Hossam al-Hamalawy. Zij vormen de Hoogste militaire raad die Mubarak in februari opvolgde. Een lid van de raad, generaal-majoor Tareq al-Mahdi, werd zaterdag uitgefloten tijdens een bezoek aan het Tahrirplein. (AP, Reuters, BBC)