Een soldaat trekt geen kies

Close up: Het geheime wapen van Washington: HollywoodNed 2, 22.45 – 23.45 uur

In het script van een niet bij name genoemde film zit een scène van een Amerikaanse soldaat die een kies trekt uit de mond van een omgekomen Japanner, voor de gouden vulling. De filmafdeling van het Pentagon wil dat de scène wordt geschrapt. „Dat doen soldaten niet”, en „een marinier onwaardig”, luidt het commentaar.

Journalist Dave Robb deed uitvoerig onderzoek naar naar de banden tussen het Amerikaanse ministerie van Defensie en Hollywood. Als een scriptschrijver bereid is zijn film aan te passen aan de eisen van het Pentagon, zo laat Robb overtuigend zien, krijgt hij in ruil volledige operationele ondersteuning van defensie cadeau. Als de filmmaker weigert aanpassingen te doen, moet hij alles zelf bekostigen.

De documentaire komt uit 2004 en zet zich af tegen het oorlogsbeleid van de Amerikaanse president Bush. Filmmakers beschuldigen het leger van propaganda en het leger beschuldigt hen van onrealistische beeldvorming.

Het is onduidelijk waarom de AVRO deze documentaire nu opnieuw uitzendt. We verkeren immers in een volledig andere situatie: het Amerikaanse leger probeert juist uit Irak en Afghanistan weg te komen. Niettemin is de film de moeite waard: als historisch overzicht van dit interessante onderwerp én als momentopname van de gepolariseerde situatie in de oorlogsjaren van George W. Bush.

Eva de Valk