Een halve PlayBook maakt nog geen iPad

De maker van de BlackBerry verkoopt sinds kort in Nederland de PlayBook, een nieuwe concurrent voor de iPad. Het is een tablet pc met potentie, maar ook dringende behoefte aan goede software.

Je zou het bijna vergeten in al het iPad-geweld maar er zijn ook andere bedrijven die tablet pc’s maken. Research in Motion, de Canadese BlackBerry-maker,  ontwikkelde de PlayBook. Deze 7 inch tablet is gebaseerd op een nieuw besturingssysteem, QNX. Het apparaat is kleiner dan de iPad, die 10 inch meet. De prijs is hetzelfde: 479 euro euro voor een versie met 16 GB geheugen.

In Noord-Amerika, waar RIM het toestel al eerder op de markt bracht, oogstte de PlayBook lauwe reacties.   Dat is niet zo vreemd, blijkt als het testpakket bezorgd wordt. Dat bestaat namelijk uit een tablet pc en – ongevraagd – een extra BlackBerry. Die smartphone is nodig om ook online te kunnen zijn op plekken zonder wifi. Want een ingebouwde 3G-simkaart is helaas nog geen optie voor deze eerste PlayBook.

Mailen via de browser

Met die tekortkoming valt te leven, maar een groter probleem is dat er ook een BlackBerry nodig is om essentiële software als mail en agenda te draaien. Die programma’s werken via de BlackBerry Bridge, een verbindingsprogrammaatje waarmee de tablet via Bluetooth toegang krijgt tot de mailapplicatie op de smartphone. Daarmee reduceert RIM de doelgroep van de PlayBook in één klap tot bestaande BlackBerry-klanten. Want wie heeft er nu zin om op een tablet pc berichten te versturen via webmail in de browser?

Er zijn tot nu toe paar duizend applicaties voor QNX-geschreven – zelfs bestseller Angry Birds ontbreekt nu nog (er is wel een versie in de maak). RIM heeft wel een upgrade in petto die de softwaremogelijkheden sterk uitbreidt. Mail en agenda zitten er na de zomer standaard in – dat bewijst meteen hoe onzinnig de huidige Bridge-functie is. De tablet kan straks ook overweg met Android-applicaties. RIM ondersteunt – in tegenstelling tot Apple – een hele reeks methoden waarmee ontwikkelaars PlayBook-apps kunnen maken.  Dat moeten ze alleen nog wel doen.

Makkelijker dan de iPad

Zonder goede  apps voelt de BlackBerry PlayBook als een apparaat dat half af is. Maar deze tablet verdient beter. De aanraakbesturing van QNX werkt nog eenvoudiger dan Apple’s veelgeprezen iOS-systeem. Met een veeg over de bovenste rand van het scherm krijg je toegang tot opties, een  veeg van onder naar boven levert  een rijtje van de actieve programma’s op. Programma sluiten? Een wegwerpgebaar volstaat. Ook de manier waarop je kunt bladeren door meerdere geopende apps (multitasking) is een voorbeeld voor andere makers van tablet pc’s

De browser van de PlayBook ondersteunt Flash  en dat maakt het surfen erg prettig. En wat betreft de hardware:  het stereogeluid en het beeldscherm zijn prima, maar de batterijduur haalt het niet bij die van de iPad. Een ander nadeel is dat het aan/uit knopje alleen door kaboutervingers is te bedienen.

RIM had duidelijk haast om de PlayBook op de markt te krijgen. Maar voordat klanten daadwerkelijk naar de winkel zullen rennen moet het bedrijf eerst over de brug komen met nieuwe software. Een halve PlayBook maakt nog geen iPad.

 

Specificaties BlackBerry PlayBook

400 gram, 1 cm dik

7 inch 1024 x 600 pixels WSVGA-display

1 GB RAM met 16 GB, 32 GB, 64 GB flashopslag

Ondersteuning voor Adobe® Flash® Player 10.1 en HTML5

Stereospeakers en stereomicrofoons

3 MP camera voor en 5 MP camera achter, beide met ondersteuning voor 1080p HD-video

HDMI uitgang met ondersteuning voor 1080p HD

Internetverbinding via wifi BlackBerry Bridge of tethering

Batterijduur: 5-6 uur

meer bij de BlackBerry-winkel