Druk op David Cameron neemt toe. Vier adviezen voor de premier

Activist met Murdoch-masker houdt Cameron-pop vast. Foto AP

Het mediaschandaal in Groot-Brittannië is een politiek schandaal. De politie liet zich omkopen en premier Cameron is nauw bevriend met twee oud-hoofdredacteuren die nu verdacht worden. Hoe redt de minister-president zich hier uit? Vier adviezen.

1) Reageer niet op de ontwikkelingen, maak regisseer ze

Dat adviseert John McTernan, voormalig politiek secretaris van Tony Blair, in de Daily Telegraph. Hij meent dat Cameron niet moet wachten tot politiechefs uit zichzelf opstappen, maar dat de premier ze moet ontslaan. Dat geldt ook voor Camerons vriendenkring: Andy Coulson, oud-hoofdredacteur van News of the World en korte tijd woordvoerder van Cameron, moet geloosd worden. “Toon aan hoe hij tegen je gelogen heeft. Zeg wat je hem gevraagd hebt en wat hij antwoordde. Publiceer alle informatie over hem. Benoem zijn referenties en maak ze te schande”, tipt de adviseur. Zal goede vriend Coulson dat niet persoonlijk opvatten? Nee, sust McTernan. “Dit is gewoon zakelijk. We zijn allemaal insiders en kennen de werkelijke betekenis van Omerta.”

2) Verander het onderwerp

De eurosceptische Cameron kan van de eurocrisis binnenlandse politiek maken. Hij is in staat om de kwakkelende economieën tot de orde te roepen. “Ed Miliband kan dat niet doen”, zegt McTernan over de oppositieleider. “In zijn hart is hij een eurofiel.” Bovendien is Milibands zwakke plek zijn vriendschap met de geplaagde Griekse premier George Papandreou. “Breng Miliband in een lastige positie en houd hem daar”, adviseert McTernan.

3) Wijs Rupert Mordoch de deur

Kent u het bevrijdende gevoel als een impopulair persoon de kamer verlaat? Die zucht van verlichting? En als de onwelkome gast eenmaal weg is, het geroddel dat vanuit het gezelschap opborrelt? Met deze vragen zet Guardian-columnist Charlie Brooker de sfeer in het parlement goed neer. Niemand durfde zich tegen mediamagnaat Murdoch uit te spreken toen hij onderdeel van het establishment was, maar nu hij in ongenade is geraakt houdt niemand meer een blad voor de mond. Cameron zou er zo bezien goed aan doen Murdoch bij het buffet weg te halen en hem vriendelijk te verzoeken zich terug te trekken uit het Britse medialandschap. Als Cameron loyaal blijft aan Murdoch, loopt hij het risico zelf de deur gewezen te worden.

Het lastige parket waar de premier in zit, legt Business Insider als volgt uit. “Cameron is nog nergens van beschuldigd behalve een slecht beoordelingsvermogen als het aankomt op zijn omgang met News Corp [het bedrijf van Murdoch]. Maar in een schandaal van deze omvang is ‘schuld door associatie’ al genoeg om iemand ten val te brengen.”

4) Vertel gewoon de waarheid

Op de website van de Daily Telegraph kan niet iedereen het advies van John McTernan, de voormalig adviseur van Blair, waarderen. “Spin dit, Spin dat. Je bent echt een zielig kruipsel, weet je dat?”, krijgt McTernan naar zijn hoofd geslingerd. “Mij is altijd verteld dat je de waarheid moet vertellen”, vervolgt de lezer. “Dan hoef je je nooit zorgen te maken. Het wordt tijd dat politici in dit land dat advies eens opvolgen.”

Om 15.30 uur worden leidinggevenden van News Corp, waaronder ook de opgestapte uitgever Rebekah Brooks (en vriendin van Cameron), gehoord door de mediacommissie van het Britse Lagerhuis. Woensdag zal Cameron waarschijnlijk een verklaring afleggen bij een extra zitting van het parlement. Waarschijnlijk zal de premier ‘hangende het onderzoek’ geen maatregelen aankondigen, maar als hij de regie van de oppositie wil overnemen zou dat wel een overweging waard zijn.

Eerder in deze serie:
Imperium van Murdoch brokkelt af omdat niemand meer bang voor hem is
Strengere persregels verkeerde reactie op News of the World-schandaal
Murdoch hackte de democratie. Uiteindelijk pikte het volk dat niet

    • Steven de Jong