Diplomatieke ruzie met Suriname

Een brute schending van de diplomatieke immuniteit. Zo noemt Suriname de politie-inval, afgelopen zaterdag in Den Haag, waarbij de huurwoning van de tijdelijk zaakgelastigde van Suriname werd doorzocht. Nederland heeft via de ambassade in Paramaribo mondeling excuses aangeboden aan de Surinaamse regering, maar dat is voor Suriname niet genoeg.

Wat is er gebeurd? De politie Haaglanden ging zaterdag, na een Italiaans verzoek, op zoek naar twee verdachten, die lid zouden zijn van een cocaïnenetwerk. Er was een adres bekend waarop de twee zich zouden ophouden. Na de gebruikelijke controle van de gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie bleek dat er in die woning niemand met een diplomatieke status stond ingeschreven, zegt de politie. Ook bij het binnengaan van de woning maakte de bewoner zich volgens de politie niet kenbaar als diplomaat. Toen hij dat later wel deed – de vijf politieagenten troffen de twee verdachten niet aan – is de politie „direct vertrokken”. Een politiewoordvoerster: „Er is niets verkeerd gegaan.”

Suriname is het daar niet mee eens. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin heeft David Abiamofo, de tijdelijk zaakgelastigde in Den Haag, zich wel gelegitimeerd maar is hem „op grove wijze”  meegedeeld dat men daar niets mee te maken had. „Ze zijn ruw het huis binnengegaan, hij is op zijn bankstel gedrukt en in aanwezigheid van zijn gezin is het huis doorzocht”, zei Lackin gisteren in het Surinaamse parlement. Parlementariërs in Suriname zien het Nederlandse optreden als een vernedering. Oud-president Venetiaan herinnerde aan een incident uit 1993, toen de studentenkamer van zijn dochter door de Nederlandse poltie met „bruut geweld” werd opengebroken – „zogenaamd op zoek naar een Afrikaanse crimineel”. Hij vindt de Nederlandse excuses ongeloofwaardig.

Na het Surinaamse protest heeft Nederland alsnog schriftelijk excuses gemaakt, bevestigt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.