De overheid luistert zelf ongeoorloofd af

Rebekah Brooks is gearresteerd. De voormalig hoofdredacteur van de Britse tabloid News of the World stapte onlangs al op als directrice van News International, de uitgever van de tabloid. In totaal zijn nu tien mensen gearresteerd in het kader van het afluisterschandaal rondom de inmiddels opgeheven krant. Politieke leiders uit binnen- en buitenland spreken er schande van en roepen op om de pers onder toezicht te plaatsen.

De manier waarop politici reageren op deze zaak heeft twee opmerkelijke dimensies. Ten eerste is het onder toezicht plaatsen van de pers een eufemisme voor staatscensuur. Als de media niet meer onafhankelijk van de politiek nieuws mogen brengen, dan zijn we niet veel beter af dan China.

Ten tweede: de Britse overheid, en de Nederlandse trouwens ook, luisteren zelf op grote schaal af. Tot op zekere hoogte is dat toegestaan, maar veelal worden regelgeving en procedures niet in acht genomen. Transparantie en proportionaliteit is dan ver te zoeken.

Met de vinger wijzend naar een schandaalblad onafhankelijke journalistiek bekritiseren en ondertussen zelf op grote schaal ongeoorloofd afluisteren – het gaat er bij mij niet in. Om nog niet te spreken van de ondermijning van de rechterlijke macht: die is aangewezen om te oordelen of deze verdachten ook werkelijk schuldig zijn, niet de politiek.

M. van de Poll

Amsterdam