Cake met muisjes, takken en poep

In dierenpark Apeldoorn vond deze ochtend een kraamfeest plaats: er werden recentelijk vijf gorillakleintjes geboren.

Apeldoorn, 19-7-2011. Foto Maarten Hartman . Apenheul. Gorilla Baby Boom
Apeldoorn, 19-7-2011. Foto Maarten Hartman . Apenheul. Gorilla Baby Boom

‘Apenheul bevalt steeds beter’, is de nieuwe slogan van het dierenpark Apeldoorn. En terecht, niet eerder waren in een dierentuin vijf gorilladames in één groep tegelijk zwanger. Een wereldrecord, meent het park. In januari zagen de eerste kleintjes het levenslicht en zondag 3 juli beviel het vijfde gorillavrouwtje, waarmee de babyboom compleet was. Reden voor de Apenheul om een groots kraamfeest te geven, inclusief cake met muisjes voor de bezoekers, fruit en groenten voor de apen.

De ‘schuldige’ van de geboortegolf is het zilverrugmannetje Jambo (18), die dit jaar kinderen kreeg van vijf vrouwtjes. „Alleen al door te kijken kan hij vrouwen laten doen wat hij wil”, zegt parkmedewerker Jeanette den Hertog. 916 bezoekers zijn op het feestje afgekomen en zitten op de tribune tegenover de imponerende Jambo en zijn harem. „Kijk eens hoe feestelijk ze kijken”, spreekt verzorger Frans Keizer het publiek toe. Nors kijken de apen terug. Ze hebben zin in eten, want er wordt al druk op takken en poep gekauwd. Pas als een andere verzorger met een grijs koffertje aan komt lopen worden de apen enthousiast en slaan uitbundig op hun borst. Nog even geduld. Eerst worden de namen van de laatste twee pasgeboren gorilla’s bekendgemaakt: M’zungu, wat zoiets als ‘Europeaan’ betekent en ‘Chama’ of ‘feestje’ voor de jongste telg.

De voorganger van Jambo, Bongo, heeft 27 kinderen verwekt in de Apenheul. Jambo’s teller staat nu op acht. „Hij had een heel strenge vader, en kwam als puber hier in het park”, zegt Den Hertog. „Eerst wist hij niet zo goed wat hij moest doen en ging alleen maar uitgeput op de vrouwtjes liggen na ze een tijdje achterna gerend te hebben.” Nu Jambo al bijna vijf jaar in het park rondloopt, begrijpt het beest blijkbaar wel wat de bedoeling is en haalt zijn achterstand dit jaar ruimschoots in.

Als de kinderen oud genoeg zijn zullen ze naar andere dierentuinen worden overgeplaatst. De vrouwtjes na acht jaar, de mannetjes na een jaar of elf. „Die moeten nog leren om met al die vrouwtjes om te gaan”, vertelt Keizer aan het publiek. „Als ze dat hebben geleerd worden ze door hun vader uit de groep gezet.”