Burgemeester: laat 'Martijn' met rust

Burgemeester Frank Kerckhaert van Hengelo roept mensen op zich te beheersen en niet voor eigen rechter te spelen. Dat doet hij in een gistermiddag uitgegeven verklaring naar aanleiding van berichten over vernielingen, mishandeling en bedreigingen aan het adres van Marthijn Uittenbogaard, bestuurslid van pedofielenvereniging Martijn.

Of Uittenbogaard de persoonsbescherming krijgt waar hij het afgelopen weekeinde om vroeg in een brief aan minister-president Rutte, is onduidelijk. Het Openbaar Ministerie laat in dezelfde verklaring weten daar geen mededelingen over te doen. Wel melden de autoriteiten dat de politie het aantal surveillances in de buurt van de woning opvoert.

Het bestuurslid van Martijn is in februari verhuisd van Leiden naar Hengelo. Sinds bekend is waar hij woont, wordt hij lastiggevallen. Ruim twee weken geleden was er een demonstratie voor zijn deur.

Het OM in Rotterdam heeft aan letselschade-expert Yme Drost gevraagd of hij een artikel 12-procedure wil beginnen tegen de beslissing om de vereniging Martijn niet te vervolgen. Het hof kan het OM dan alsnog dwingen Martijn te vervolgen. Hagenaar Henk Bres heeft genoeg handtekeningen verzameld om via een burgerinitiatief een mogelijk verbod van de vereniging op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

Aan schrijver Joris van Casteren, die eerder deze maand een bezoek bracht aan Uittenbogaard, mailde deze de ‘oogst’ van het afgelopen weekend. Op zondag: „Ramen zijn hier ingegooid; eerst bierfles tegen raam en bankje uit voortuin tegen raam gegooid, om 2 uur ’s nachts; om 5 uur steen door de ruit.”

Een dag eerder: „Zojuist roze verf tegen raam gekregen. Eerder op de dag trappen tegen de deur. Samen met de verf tomaten en ammoniak dat naar binnen werd gegooid. Hele huis ruikt naar ammoniak en verf, krijg je er moeilijk af. Politie gebeld, die kwam, bleef een tijdje en ging weer. Daarna kwamen ze terug, foto’s of film maken en weer tegen deur trappen.”