Brooks betuigt spijt, maar ontkent afluisteren te hebben goedgekeurd

Brooks vanavond tijdens haar verhoor in het Britse parlement. Foto screenshot BBC

Rebekah Brooks vindt de afluisterpraktijken die onder haar hoofdredacteurschap bij News of the World plaatsvonden “behoorlijk gruwelijk en weerzinwekkend”. Dat zei Brooks vanavond tijdens haar verhoor in het Britse Lagerhuis.

Brooks erkende dat News of the World in haar tijd als hoofdredacteur gebruik maakte van privédetectives, maar zegt dat ze nooit toestemming heeft gegeven voor de afluisterpraktijken. Ook zei Brooks dat de kranten van uitgeverij News International, zoals News of the World en The Sun, bij haar weten nooit politieagenten betaald hebben in ruil voor informatie. Ze kent ook geen gevallen waarin zulke betalingen zijn verhinderd.

Volgens onze correspondente in Londen Titia Ketelaar probeerde Brooks vooral de onethische journalistieke praktijken in het algemene te trekken:

“Ze verwees naar een rapport uit 2006 waaruit bleek dat bij alle kranten gebruik werd gemaakt van privédetectives. Dat deed News of the World om aan de adressen van pedofielen te komen, tijdens een campagne om wettelijk vast te leggen dat ouders het recht hebben om te weten wanneer een pedofiel in de wijk komt wonen. Ze had nooit het omkopen van politieagenten goedgekeurd, zoals ze tijdens een eerdere hoorzitting wel zei, maar dacht te weten dat dit in de journalistiek wel gebeurde.
Over het Milly Dowler-verhaal, toen de telefoon van het vermiste en naar later bleek vermoorde meisje werd afgeluisterd, zei ze dat ze “er zeker van was” dat de juiste procedure was gevolgd. De nachtchef, de eindredacteur, de advocaat zouden allemaal naar het verhaal hebben gekeken. “Afluisteren werd niet goedgekeurd.”
Ze toonde ook loyaliteit ten opzichte van premier Cameron. Hoewel ze ,,buren en vrienden” zijn, gingen de gesprekken nooit over ongepaste onderwerpen. Ze vertelde sinds Camerons aantreden niet op Downing Street te zijn geweest, maar daar “gek genoeg” tijdens de Labour-jaren zo’n zes keer per jaar.”

News Corporation-eigenaar Rupert Murdoch en zijn zoon James werden eerder vandaag verhoord door het Britse parlement. Ook Rupert Murdoch zei spijt te hebben van het leed dat sommige praktijken van News of the World mensen hebben berokkend. Hij weigerde echter volledig de verantwoordelijkheid te nemen voor het schandaal bij zijn opgeheven krant.

Lees ook ons liveblog over de verhoren van de Murdochs en Brooks terug.