‘Berlusconi probeerde kritische talkshow van buis te laten halen’

Berlusconi tijdens een bijeenkomst in Milaan in februari dit jaar. Foto Reuters / Paolo Bona

De Italiaanse justitie onderzoekt beschuldigingen dat premier Berlusconi de publieke omroep RAI onder druk zou hebben gezet om een talkshow die hem kritisch bejegende van de buis te halen. Dat meldt persbureau Reuters vanavond.

Het onderzoek van justitie concentreert zich volgens gerechtelijke bronnen op het programma ‘AnnoZero’, een politieke talkshow die gepresenteerd werd door Michele Santoro. De presentator was een geroutineerde Italiaanse journalist en staat bekend als een criticaster van Berlusconi. Zijn talkshow verdween vorig jaar van de televisie toen Santoro vertrok bij de RAI.

De premier wordt er nu van beschuldigd in 2009 zijn invloed te hebben aangewend om de talkshow van de buis te laten halen. Hij zou zijn bevoegdheden van minister-president hebben misbruikt om voormalig RAI-directeur Mauro Masi onder druk te zetten. Ook zou hij het voormalig hoofd van media-autoriteit AGCOM, Giancarlo Innocenzi, hebben benaderd. Masi en Innocenzi worden nu door justitie over de zaak gehoord.

De zaak naar de mogelijke pogingen tot beïnvloeding is niet de eerste zaak die tegen Berlusconi loopt. Er lopen al drie gerechtelijke processen tegen de premier wegens fraude en corruptie en en een zaak over de aantijgingen dat hij de minderjarige ‘Ruby’ zou hebben betaald voor seks. Gisteren nog werd besloten dat de zaak-Ruby niet wordt uitgesteld. De advocaten van Berlusconi hadden het uitstel bepleit.

    • Pim van den Dool