Altijd hijgen jongeren en hongerigen in je nek

Jekaterina Bytsjkova, stadsredacteur van het weekblad Argumenti i Fakti (oplage van de Moskouse editie 400.000): „Moskou eist veel van zijn inwoners. Als je er je plaats hebt gevonden en succesvol bent, dan is het jouw stad. Heb je geen succes dan geef je de immigranten uit de provincie of het buitenland de schuld. Want die nieuwkomers grijpen iedere kans aan om een baan te krijgen en hinderen de Moskovieten in hun rust. Als je stijgt op de carrièreladder dan wil je wel eens even op je lauweren rusten. Maar dat kan in Moskou niet want de jongeren en hongerigen hijgen in je nek. Daardoor kun je hier nooit ophouden met werken, ieder moment kan er iemand met je baan vandoor gaan.

„Moskou is heel anders dan de rest van Rusland. Dat geldt voor meer hoofdsteden. Parijs is niet Frankrijk, Berlijn niet Duitsland en Londen niet Engeland. Maar anders dan bij ons kun je in Europa ook buiten de grote steden een normaal leven leiden. In Rusland beland je, zodra je buiten Moskou komt, in de Middeleeuwen, waar je de grond moet bewerken en geiten en varkens moet hoeden om te overleven. Niet iedereen wil dat en daarom rennen ze allemaal naar Moskou. Ze komen niet alleen uit de Russische provincies, maar uit alle ex-deelstaten van de Sovjet-Unie. Die stroom stopt pas als hun gebieden van herkomst voldoende werk en huisvesting bieden.

„In Moskou kun je altijd werk vinden, kunnen je kinderen een goede opleiding krijgen en is er goede gezondheidszorg. Maar je kunt ook makkelijk je baan kwijtraken. Bij veel bedrijven word je bijvoorbeeld ontslagen als je zwanger bent. En om je kind op een goede school te krijgen, heb je niet alleen geld nodig maar ook connecties. Tegelijkertijd is de gezondheidszorg heel duur en geven veel Moskovieten er de voorkeur aan zich in het buitenland te laten behandelen.

„Sociale voorzieningen als ziekenhuizen, scholen, hogere pensioenen en extra uitkeringen zijn in Moskou interessant voor nieuwkomers. Het is een belangrijke reden om naar de stad te verhuizen. Maar het zorgt ook voor schaarste aan plaatsen op crèches en scholen, voor lange rijen in de ziekenhuizen en bij uitkeringsinstanties. Moskovieten zien vaak af van het gebruik van die voorzieningen, omdat het ze te veel tijd kost. Dit probleem is veel groter dan dat van de files of de uitbreiding van de stadsgrenzen, want het raakt het welzijn van de belasting betalende Moskovieten rechtstreeks.”