ADO Den Haag voor de rechter om spreekkoren

Stichting Bestrijding Antisemitisme wil dat de club wedstrijden stillegt bij kwetsende leuzen.

ADO Den Haag komt voor de rechter omdat de club te weinig zou doen tegen antisemitische spreekkoren. Volgens de Stichting Bestrijding Antisemitisme moet de club wedstrijden onmiddellijk stilleggen als dergelijke spreekkoren worden aangeheven.

De stichting verwijst naar het handboek veiligheid van de voetbalbond KNVB en concludeert daaruit dat een wedstrijd onmiddellijk moet worden gestaakt als er kwetsende spreekkoren zijn te horen. In het handboek wordt het stilleggen van de wedstrijd echter als een van de laatste opties genoemd. Het protocol voor spreekkoren houdt in dat een stadionspeaker eerst enkele malen het publiek oproept te stoppen met de leuzen. Daarna kan het duel in overleg met de autoriteiten worden stilgelegd of afgeblazen, waarbij de overweging is dat de openbare orde niet in gevaar komt. ADO Den Haag zegt de protocollen van de KNVB te volgen. „Maar dat was voor de stichting kennelijk niet voldoende”, aldus een woordvoerder

Aanleiding voor de zaak is een wedstrijd tussen ADO Den Haag en Ajax van 16 maart dit jaar. Al voor het duel zou de stichting de club hebben gevraagd streng op te treden tegen spreekkoren. Tijdens de gehele wedstrijd waren volgens de stichting antisemitische spreekkoren te horen. „In de pauze riep de stadionspeaker het publiek zelfs nog op om het elftal te blijven aanmoedigen”, zegt een woordvoerder van de stichting. Een deel van het publiek zag dat volgens hem als aansporing door te gaan met antisemitische leuzen. De stichting hoopt dat de rechter ADO Den Haag opdraagt in de toekomst de wedstrijd onmiddellijk te staken. Het kort geding dient op 2 augustus. (Novum)