6 redenen om uit te gaan

American R&B and soul singer Macy Gray performs on the stage of the Nice's Jazz Festival on July 11, 2011 in Nice, southeastern France. AFP PHOTO VALERY HACHE AFP

1 eetclub

Club Over Datum

Amsterdam: Mediamatic Bank. Iedere dinsdagavond t/m 23 aug, deuren open 17.30u. Entree: wisselt elke week. Res: www.mediamatic.net

De zes diners van Club Over Datum zijn onderdeel van de tentoonstelling ‘Pièce de Résistance’, over verzet. Verzet dus tegen de verspilling van ‘verstreken voedsel’. Elke dinsdag laat een andere topchef zien hoe we eten waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum is verstreken niet hoeven te verspillen. Het diner is gratis.

2 tentoonstelling

Ctrl-Z

Haarlem: De Vishal. T/m 7 aug, geopend di-za 11.00-17.00u, zo 13.00-17.00u. www.devishal.nl

Ctrl-Z is op de computer de sneltoets voor ‘undo’. Het is tevens de titel van een expositie met werk van 17 beeldend kunstenaars die gebruikmaken van ‘Rapid Prototyping’. De beelden zijn vervaardigd door een 3D-printer. In het proces plakt of smelt een machine dunne laagjes plastic, gips of metaal op elkaar, waardoor een model in lagen wordt opgebouwd.

3 show

STOMP

Amsterdam: DeLaMar Theater. Tijd: 20.00u. T/m 24 juli. www.delamar.nl

Stomp is muziek, theater, dans maar vooral ritme. De kracht van de show ligt in het gebruik van alledaagse gebruiksvoorwerpen, van bezems en plastic zakjes tot zippo’s en loodgietergereedschap – inclusief de gootsteen.

4 theater

Welkom in MINNERTSGA

Utrecht: Moreelsepark. Tijd: 19.15, 20.15 & 21.45u. www.parade.nl

Een bizarre muziektheatervoorstelling gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Drie zussen wonen in een woonkamer, hun broer op zolder. Hij wil met rust gelaten worden. En zij respecteren dat. Al een jaar. Gespeeld en gemaakt door Roos Drenth, Arend Niks, Mick Paauwe, Marisa van Eyle.

5 muziek

Macy Gray

Tilburg: 013. Tijd: 20.00u. Kaarten: 34 euro ex fee. www.013.nl

De Amerikaanse R&B-zangeres Macy Gray die met haar rasperige stem hoort bij de voorhoede van de vrouwelijke nu-soulbeweging. Gray’s voorprogramma wordt vanavond verzorgd door de Volendamse singer-songwriter Case Mayfield.

6 Poëzie & liedjes

Huub van der Lubbe met Jan

Nijmegen: Stevenskerk. Tijd: 20.00u. Kaarten: 11,50 euro, via 024-3221100 & www.nijmeegsuitburo.nl

Huub van der Lubbe is vooral bekend als zanger van De Dijk. Minder bekend is dat hij dichtbundels schreef met titels als Melkboer met de Blues, Geregeld Leven en Versterkte Gedichten. Tijdens zijn solo-optredens zingt Van der Lubbe, speelt hij gitaar en draagt hij gedichten voor.