Noodmast aangekomen in Hoogersmilde, zendmast Lopik weer in gebruik

Op het militaire terrein in Assen is de noodmast aangekomen voor radiozenders die via Hoogersmilde werden doorgegeven. De ruim 100 meter hoge mast wordt vandaag gemonteerd waarna woensdag naar verwachting wordt begonnen met het plaatsen van zenders, meldt de NOS.

De mast in de Drentse plaats stortte deels in op vrijdag na een brand. Deze wordt vanaf vandaag ontmanteld. Die werkzaamheden gaan drie tot vier weken duren.

De toegangsweg naar de ingestorte zendmast wordt geschikt gemaakt voor zwaar transport. Een hijskraan kan daarna de brokstukken wegtakelen. Er wordt een tunnel van zeecontainers aangelegd naar de mast. De recherche kan daarna op zoek naar de oorzaak van de brand die de mast verwoestte.

De zendmast bij Lopik die vrijdag werd uitgeschakeld na een brandje, is weer deels in gebruik genomen. Radio 3FM was rond middernacht als eerste weer te beluisteren. In de loop van de ochtend moeten ook andere zenders die van de mast gebruikmaken weer te ontvangen zijn. Dat zei een woordvoerder van mastbeheerder Novec vanochtend op Radio 1.

Door de brand was schade ontstaan aan een aantal kabels, waarna de mast in het Utrechtse IJsselstein uit voorzorg buiten gebruik werd gesteld. Daardoor waren enkele zenders in delen van het land niet te beluisteren via de ether. De kabels zijn in het weekeinde vervangen.

    • Jules Seegers