Waterpolosters gelijk tegen VS

De Nederlandse waterpolosters zijn het wereldkampioenschap in Shanghai gisteren begonnen met een gelijkspel tegen de Verenigde Staten: 7-7. Het duel in het Magnolia Span Natatorium, de eerste groepswedstrijd, was een herhaling van de olympische finale van 2008 in Peking, waar de Nederlandse vrouwen verrassend goud wonnen.

Destijds was Nederland dankzij een fabelachtige serie van zeven treffers van Danielle de Bruijn te sterk voor Amerika, gisteren leverde het duel tussen de wereld- en olympisch kampioen geen winnaar op.

Nienke Vermeer was met drie treffers de meest productieve Nederlandse speelster. Ook keeper Ilse van der Meijden, nog niet helemaal fit na een operatie aan haar rechterschouder, was een van de uitblinkers in de ploeg van bondscoach Mauro Maugeri.

Hoewel de teams gelijk opgingen moest Nederland in de slotfase alles uit de kast halen om nog een gelijkspel te forceren. Anderhalve minuut voor tijd zorgde Yasemin Smit voor de gelijkmaker.

De Nederlandse ploeg, flink verjongd sinds het olympische succes van Peking, maakt door het gelijkspel tegen de titelverdediger goede kans de kwartfinales van het WK te halen. Morgen is Kazachstan de volgende tegenstander van Nederland, donderdag volgt het sleutelduel in groep A tegen de Hongaarse vrouwen. Vorige maand was Nederland tijdens het toernooi om de Dutch Trophy in Dordrecht nog te sterk voor Hongarije (10-8).

Gisteren was Kazachstan in Shanghai geen partij voor Hongarije. Met 21-6 werd het een monsterzege.

De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales (maandag 25 juli), de nummers twee en drie spelen een tussenronde.