Waarom geurt mijn huid na het zonnen?

Het is vooralsnog geen te beste zomer om te gaan zonnebaden. Jammer, want een anonieme lezer meent dat de huid lekker gaat ruiken als je een tijdje in de zon ligt. „Nu begrijp ik dat lekker een subjectief begrip is, maar ik vroeg me af waar deze geur vandaan komt.”

„Je gaat niet beter ruiken van even in de zon liggen”, zegt Marleen van Norden, initiatiefneemster van HUIDspecialist®, een kwaliteitsmerk voor professionele schoonheidsspecialsten. Als je in de zon ligt, activeert het zonlicht pigmentcellen in de huid. Hierdoor gaat de huid verkleuren en verdikken, om zichzelf te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen die de zon verspreidt, zegt ze. „Maar het verandert de geur van je huid niet.”

Marleen van Norden denkt dat mensen hun huid in de zon lekker vinden ruiken door de zonnebrandolie die ze opsmeren. Bovendien zweet je in de zon makkelijker. Een combinatie van vers zweet en zoetige zonnebrandolie zullen veel mensen lekker vinden ruiken, meent ze.

„Ik denk dat het inderdaad vaak met transpiratie heeft te maken”, zegt Jan Dros, dermatoloog in de Polikliniek De Blaak in Rotterdam. Hij legt uit dat de bacteriën die op je huid leven, zorgen voor een bepaalde geur. „Als de samenstelling van die bacteriën verandert, kan je huidgeur ook veranderen.” Het lijkt hem „weinig waarschijnlijk” dat zonlicht daarvoor kan zorgen. Maar, voegt hij toe: „Er is ook geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.”

„Je huid ruikt wel anders na een bezoek aan de zonnebank”, zegt Van Norden. „Het kunstlicht van de lampen zorgt voor een oxidatieproces op je huid en daardoor ontstaat er een vreemd geurtje.”

Ze vertelt dat onder de zonnebank gaan niet hetzelfde effect heeft als in in de zon liggen. „Je huid verkleurt wel, maar wordt niet dikker. Zonnebanken beschermt je dus allerminst tegen de zon.”

Volgens haar geloven mensen de vreemdste dingen als het op huidverzorging aankomt. Van Norden: „Een week geleden kreeg ik nog de vraag of tomatensaus hetzelfde effect heeft als zonnebrandolie. Je houdt het echt niet voor mogelijk. Voor alle duidelijkheid: in zonnebrandolie zitten zonnefilters die je tegen het zonlicht beschermen. Die vind je niet in tomatensaus.”

Jeroen Zuallaert