VS: ‘Vanaf nu dagelijkse sessies over schuldenplafond’

Een vergadering over het schuldenplafond eerder deze week. Rechts van Obama zit Harry Reid, Democratisch senator van Nevada. Foto AP / Charles Dharapak

De Amerikaanse Senaat houdt vanaf nu dagelijkse besprekingen totdat een akkoord is bereikt over het verhogen van het schuldenplafond. Dat heeft de Amerikaanse senator Harry Reid vanavond gezegd tegenover persbureau Reuters.

Er moet op 2 augustus een overeenstemming zijn bereikt over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. De Democraten en Republikeinen moeten het dan eens zijn over het verhogen van het huidige niveau van zo’n tien biljoen euro. Daarom moeten er vanaf nu dagelijkse sessies volgen, ook in het weekend, totdat de wetgeving over een hoger schuldenplafond er is, zei Reid. Ruim twee weken geleden gaf Obama al aan dagelijks te willen overleggen.

Gisteren sprak Obama privé met Republikeinse leiders van het Huis van Afgevaardigden over de schuldencrisis, maar het kwam daarbij niet tot een doorbraak. Vandaag liet Obama weten dat hij nog altijd op zoek is naar het maximaal bereikbare in het terugdringen van de bestedingen.

Eind juni liet NRC-redacteur Melle Garschagen al weten dat een akkoord over het plafond cruciaal is:

“De Amerikaanse financiële problemen bestaan uit twee kanten: enerzijds is er de torenhoge schuldenlast, die teruggebracht moet worden. Anderzijds is er dat doorbroken plafond, waardoor er overeenstemming bereikt moet worden over een nieuwe, hoger gelegen grens. Het is cruciaal dat dat gebeurt, want anders is het land failliet.”