Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Voor voetbal volop gemeenschapsgeld

Na Arnhem en Eindhoven gaat nu ook Rotterdam met gemeenschapsgeld een voetbalstadion betalen. Onaanvaardbaar, vindt Wouter van Oorschot.

De Raad voor Cultuur bracht eind april op diens verzoek advies uit aan staatssecretaris Halbe Zijlstra over de vraag hoe de cultuursector 200 miljoen euro per jaar kan bezuinigen. De raad pleitte ervoor om de bezuiniging niet zo overhaast uit te voeren om de cultuursector de tijd te geven zich aan te passen. Zijlstra negeerde deze aanbeveling en hield vast aan de 200 miljoen bezuiniging ineens.

Ik ga nu iets heel onvriendelijks over het Rotterdamse Feyenoordstadion zeggen. Het gaat deze Amsterdammer niet om Rotterdam. Waren er vergelijkbare cijfers over Ajax beschikbaar, dan ging ik ging uit van mijn eigen stad en van Ajax. Dat kan nu even niet, dus let op.

Najaar 2011 mag de gemeenteraad van Rotterdam beslissen over de vraag of hij voor de bouw van een nieuw stadion van de wegens jarenlang wanbeleid financieel onder curatele staande voetbalclub Feyenoord garant wil staan voor 150 à 200 miljoen euro plus circa 200 miljoen wegens ‘negatieve grondexploitatie’.

Wat dit laatste ook moge betekenen, hoeven we hier niet eens te weten. De locale overheid in Rotterdam mag van Zijlstra’s regering blijkbaar op zijn krapst beschikken over minimaal 300 miljoen euro gemeenschapsgeld voor een nieuw voetbalstadion, al voldoet het oude nog ruimschoots aan alle eisen van ‘crowdcontrol’ – en dit feitelijk om geen andere reden dan het verhogen van Rotterdams representabiliteit in een nog op te stellen ‘bidbook’ voor het door deze stad binnenhalen van de Olympische Spelen in 2028.

Tegelijk moet de locale Rotterdamse overheid bovenop de in 2010 aangekondigde 593 miljoen euro bezuinigingen, als gevolg van dezelfde Haagse bezuinigingswoede, nog eens extra besparingen plegen die oplopen van 179,6 miljoen euro in 2012 tot 257,3 miljoen euro in 2015 (NRC Handelsblad, 14 juli).

Van tweeën één: die extra besparingen belopen in 2015 in totáál 257,3 miljoen, óf zij stijgen vanaf 2012 jaarlijks structureel van 179,6 naar die 257,3 miljoen in 2015 ofwel ruim 800 miljoen euro in totaal.

Kortom: Rotterdam moet in vier jaar tijd minimaal 800 miljoen euro bezuinigen, maar om ‘negatieve grondexploitatie’ en de bouw van een niet per se noodzakelijk nieuw voetbalstadion te financieren moet het daarbovenop nog eens 300 miljoen euro extra vinden.

Gaat de gemeenteraad dat doen met gemeenschapsgeld? Terwijl diezelfde gemeenschap van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) ook nog eens moet opdraaien voor alle politiebegeleidingskosten voor alle Rotterdamse voetbalpotjes tot en met 2015? En hoeveel mag dat wel zijn?

En mag de rest van de gemeenschap, die landelijk 200 miljoen cultuursubsidie moet inleveren, hier even het ‘onaanvaardbaar’ over uitspreken?

Wouter van Oorschot is uitgever te Amsterdam.