VN-hof draagt Cambodja en Thailand op betwist gebied te ‘demilitariseren’

Cambodian Buddhist monks walk at Preah Vihear temple site, 245 km (152 miles) north of Phnom Penh, in this July 21, 2008 file photo. The highest U.N. Court ordered Thailand and Cambodia on July 18, 2011 to pull their soldiers out of a newly defined demilitarised zone around a temple and to restart talks in order to resolve the decades-long conflict. REUTERS/Chor Sokunthea/Files (CAMBODIA - Tags: RELIGION POLITICS CRIME LAW) Boeddhistische monniken rond de Preah Vihear-tempel in 2008. Foto Reuters/Chor Sokunthea

Het Internationaal Gerechtshof van de VN heeft Cambodja en Thailand opgedragen het betwiste grensgebied rond de Preah Vihear-tempel te ‘demilitariseren’. Recentelijk is het meerdere keren tot schermutselingen gekomen tussen Cambodjaanse en Thaise militairen. Sinds 2008 zijn daarbij 20 doden gevallen.

Sinds 1962 behoort de tempel volgens een uitspraak van het VN-hof tot Cambodja, maar over het gebied rond de tempel bestaat onduidelijkheid over de begrenzing. De uitspraak vandaag van het VN-hof strekt verder dan de inzet van Cambodja, dat pleitte voor een eenzijdige uittocht van Thaise militairen uit het gebied.

De uitspraak in 1963 maakt dat Cambodja graag de internationale gemeenschap bij het conflict betrekt. Premier Hun Sen heeft in februari de Veiligheidsraad in een brief om hulp gevraagd en wil bovendien bemiddeling door Asean, de Zuidoost-Aziatische unie waarvan beide landen lid zijn.