Vinokoerov (37) stopt na zware val als profrenner

Aleksandr Vinokoerov stopt met wielrennen. De Kazak keert na zijn valpartij van vorige week zondag niet terug in het peloton. De Astana-renner zei dat gisteren op de Franse tv. „Ik hoop nog terug te keren op de fiets, maar alleen als amateur, om mijn conditie op peil te houden.”

Vinokoerov (37) gaat werken voor de Astana-ploeg, wat voor functie hij krijgt is nog niet bekend. Naar verwachting wordt hij ploegleider bij de Kazachse wielerploeg.

Vinokoerov brak bij de harde val in de negende Touretappe zijn rechter dijbeen. Ook liep hij een blessure aan zijn heup op. „Het gaat beter. Ik hoop over een maand weer te kunnen lopen”, zei ‘Vino’.

Voor aanvang van de Ronde van Frankrijk had hij al aangekondigd dat dit zijn laatste Tour zou zijn. Met Vinokoerov verdwijnt een van de meest spraakmakende renners uit het peloton. De aanvallend ingestelde Vinokoerov won diverse grote koersen. Hoogtepunten zijn de dagzeges in de Tour de France (vier), Luik-Bastenaken-Luik (2005 en 2010) en de eindoverwinning in de Ronde van Spanje in 2006. Vinokoerov is het boegbeeld van de wielersport in Azië.

Groot was het nieuws toen Vinokoerov in 2007 voor twee jaar werd geschorst wegens bloeddoping in de Tour van dat jaar. Vorig jaar reed hij weer in de Tour. Hij nam revanche door de dertiende etappe te winnen, na een schitterende solo.