Veiligheidsraad haalt 14 ex-Talibs van sanctielijst

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdagavond 14 voormalige Talibaan verwijderd van de VN-sanctielijst. De maatregel is bedoeld om onderhandelingen tussen de opstandelingen en de Afghaanse regering over een vredesregeling te vergemakkelijken. De speciale sanctiecommissie van de VN had er eerder al mee ingestemd dat de 14 van de lijst worden gehaald.

Kabul had de VN gevraagd de strafmaatregelen tegen zo’n twintig ex-Talibaan te laten vallen, omdat ze inmiddels geweld hebben afgezworen en geïntegreerd zijn in de samenleving. Maar met name Rusland was terughoudend. Er staan nu nog 123 namen op de lijst, waaraan sancties verbonden zijn als een reisverbod en bevriezing van bezittingen in het buitenland. Van de 14 die nu van de lijst zijn geschrapt zijn er vier lid van de Hoge Raad voor de Vrede, die vorig jaar door de Afghaanse regering is ingesteld om de weg naar vredesbesprekingen te effenen.

De VN-ambassadeur van Duitsland, die deze maand de Veiligheidsraad voorzit, noemde het besluit „een krachtig signaal: de Veiligheidsraad en de internationale gemeenschap steunen de inspanningen van de Afghaanse regering om een dialoog aan te gaan met Talibaan die zich verzoend hebben” met de huidige staat. (AP, Reuters)