Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Speelfilm

Uitgelicht

AMSTERDAM - De staking van de vuilnisophalers in Amsterdam en in Utrecht is met een week verlengd,zo hebben de bonden besloten.De stakers willen nu doorgaan met hun acties tot en met woensdag 19 mei. Op de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam hoopt het vuil zich op (foto)
AMSTERDAM - De staking van de vuilnisophalers in Amsterdam en in Utrecht is met een week verlengd,zo hebben de bonden besloten.De stakers willen nu doorgaan met hun acties tot en met woensdag 19 mei. Op de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam hoopt het vuil zich op (foto) © Dijkstra b.v.

Film

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Alfonso Cuarón, 2004, Engeland). Derde film naar de boeken van J.K. Rowling over tovenaarsleerling Harry Potter is anders van toon dan de twee eerdere films, die werden geregisseerd door de Amerikaanse kinderfilmspecialist Chris Columbus. Regisseur Cuaróns Potter is iets donkerder, iets vreemder én iets menselijker, al is het natuurlijk maar iets. SBS 6, 20.30-23.20u.

Fly Away Home (Carroll Ballard, 1996, VS). Halfweesje voedt moederloze ganzen op en leert hen zelfs vliegen (tegen ondergaande zon) in kippenvelfilm van de regisseuse van The Black Stallion. Ook met Jeff Daniels. RTL 8, 20.30-22.40u.

La cérémonie (Claude Chabrol, 1995, Frankrijk). Achtenveertigste speelfilm van de meest ambachtelijke vertegenwoordiger van de voormalige nouvelle vague: een studie naar een dienstmeisje (Sandrine Bonnaire) en een postbeambte (Isabelle Huppert), een geminacht koppel dat een moordlustig pact tegen de bourgeoisie (Jacqueline Bisset en Jean-Pierre Cassel) sluit. De psychologische finesse van de acteurs is groter dan die van het scenario. TV 5, 23.50-01.40u.

Hungry Hill (Brian Desmond Hurst, 1947, Engeland). Roman van Daphne du Maurier stond model voor melodrama over rivaliserende Ierse families rond eeuwwisseling. Met Margaret Lockwood, Dennis Price en Jean Simmons. Morgen, BBC 2, 13.05-14.45u.

Informatief

Vierdaagse. Het wandelevenement de Nijmeegse Vierdaagse start deze week voor de 95e keer. Op Ned. 1 volgt het jaarlijks terugkerende magazine Het gevoel voor de Vierdaagse de wandelaars op de voet, gepresenteerd door Fons de Poel en Hella van der Wijst. Met dit jaar de rubriek ‘de 1.000 meter met Hella’ waarin Van der Wijst binnen 1.000 meter een deelnemer probeert te doorgronden. Ook SBS 6 heeft een dagelijks registratie, later op de avond. Ned. 1, 19.25-20.00u. en SBS 6 23.50-00.20u.

Goudzoekers. Aan ons afval wordt goed verdiend: in de afvalverwerking gaat 13,2 miljard euro om en de sector groeit nog verder. Het lukt afvalverwerkers steeds beter om waardevolle grondstoffen uit afvalproducten te recyclen of om te zetten in energie. Pieter van der Wielen en Martijn Kieft storten zich op ons afval en ontdekken wat er aan te verdienen valt. Ned. 2, 20.55-21.25u.

Terzake. Afl. Pink Panthers, luxedieven. Reportage over een groep dieven uit voormalig Joegoslavië die goed opgeleid, goed gekleed en welbespraakt hun slag slaan. Hun bijnaam hebben ze te danken aan een overval uit 2003, waarbij ze een diamant in een potje dagcrème verstopten, net als in de Pink Pantherfilm. Canvas, 20.00-20.45u.

Panorama. Documentaire. Afl. Murdoch: Breaking the spell?. De decennialange onaantastbare positie van mediatycoon Rupert Murdoch is aangetast na het afluisterschandaal met News of the World en het afblazen van de overname van het televisiebedrijf BSkyB. Panorama onderzoekt hoe het zover heeft kunnen komen. BBC 1, 21.30-22.00u.

Life of Muhammad. Documentaireserie over het leven van de profeet Mohammed. In deze tweede aflevering beschouwt presentator Rageh Omaar beslissende momenten, van de reis van Mohammed naar Jeruzalem, zijn vlucht uit Mekka, het door hem opgestelde verdrag van Medina en de achtjarige oorlog met de stammen van Mekka. Afl.: Holy wars. BBC 2, 22.00-23.00u.

Romane made in New York. Reportage over de nieuwe generatie schrijvers in New York. De Franse literatuurcriticus Nelly Kaprièlian en regisseur Sylvain Bergère reisden in 2008 af naar New York. Daar ontmoetten ze diverse schrijvers, onder wie Jay McInerny, Jonathan Franzen, Nicole Krauss, en Rick Moody. Met hen spraken ze over de huidige generatie New Yorkse schrijvers in vergelijking met de vorige, de invloed van 11 september op hun werk en de stad New York. Arte, 22.40-23.35u.

Radio

De zomer van Oba Live. Gesprek met Andreas Kinneging, hoogleraar rechtsfilosofie aan de Leidse universiteit en een prominente conservatief. Het gesprek gaat over de ontwikkeling van zijn politieke ideeën en zijn inspiratiebronnen: Cicero en de politieke denker Alexis de Tocqueville. Kinneging: „De verzorgingsstaat maakt mensen afhankelijk, belemmert ze en stompt ze af. Mensen veranderen in schuchtere diertjes.” Radio 5, 19.02-20.02u.

Componist van de week. De Brit Frederick Delius (1862-1934) was als zakenman een fiasco. Zijn vader was een succesvol zakenman in de wolindustrie, die verwachtte dat Frederick in zijn voetsporen zou treden. Delius, muzikaal autodidact, deed dat tot op zekere hoogte: hij probeerde in Florida sinaasappels te cultiveren. De muziek bleef echter trekken. Hij werd componist met een volstrekt eigen muziektaal. Radio 6, 19.30-20.02u.