Tweede Kamer terug uit reces voor overleg met De Jager

(L-R:) Finance ministers Wolfgang Schaueble of Germany, Evangelos Venizelos of Greece, Elena Salgado of Spain, Jan Kees de Jager of the Netherlands, Giulio Tremonti of Italy (back facing camera), Luc Frieden of Luxembourg and Michael Noonan of Ireland talk together before signing a treaty establishing the European Stability Mechanism in Brussels July 11, 2011. Euro zone finance ministers and officials met on Monday to discuss a second bailout package for Greece and the financial situation in Italy. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) Ministers van Financiën (v.l.n.r.) Wolfgang Schäuble (Duitsland), Evangelos Venizelos (Griekenland), Elena Salgado (Spanje), Jan Kees de Jager, Giulio Tremonti (Italië), Luc Frieden (Luxemburg), Micheal Noonan (Ierland) tijdens een beraad vorige week.

De Tweede Kamer komt van reces terug om donderdagochtend voorafgaand aan de EU-top met minister De Jager (Financiën, CDA) over de Griekse crisis te debatteren.

De financieel specialisten van de fracties onderbreken hun vakantie om met de minister van Financiën te overleggen over de situatie in Griekenland. De Jager had gisteren gevraagd om het overleg.

De bewindsman wil met de Tweede Kamer de Nederlandse inzet bespreken voor een Europees overleg over Griekenland. Europese staatshoofden en regeringsleiders nemen donderdagmiddag een besluit over een ‘veelomvattende’ aanpak om de financiële problemen in Griekenland te lijf te gaan en de financiële stabiliteit in de eurozone te waarborgen.

Donderdag komen Europese leiders bijeen voor topoverleg in Brussel over nieuwe steun aan Griekenland. Wat voor plan of oplossing de regeringsleiders krijgen voorgelegd is niet bekend. De Duitse kanselier Merkel zei dat ze alleen bereid is naar Brussel af te reizen als er een concreet en werkbaar plan op tafel ligt.

Waarschijnlijk wordt besproken hoe een deel van de Griekse schuld (ruim 350 miljard euro) kwijtgescholden kan worden. Kredietbureaus zullen dat waarschijnlijk als wanbetaling en dus faillissement zien. De Europese Centrale Bank kan in dat geval geen noodsteun meer geven aan Griekse banken, waarschuwde ECB-president Trichet vanochtend in een interview met FT Deutschland.

De Jager had beloofd dat de Tweede Kamer de gelegenheid krijgt zich uit te spreken over een aanvullend ‘programma’ voor Griekenland. De onzekerheid over de schuldencrisis houdt inmiddels aan. De rentes die Spanje en Italië op staatsobligaties betalen liepen vanochtend verder op.

    • Bart Hinke