Twee scholen, want er moet iets te kiezen zijn

74 procent van Nederland is platteland, 33 procent van de Nederlanders woont er. Daarom deze zomer de wereld van het dorp, een paar keer per week bericht uit Opende. Vandaag: de school.

Nederland - Opende - ( Groningen ) - 04-07-2011 links Ineke Schouwstra dir. van openbare school en recht Tineke van den Akker van de chr. basisschool. Foto: Sake Elzinga

Opende heeft twee schooldirectrices: Ineke en Tineke.Tineke van den Akker (49) is de baas van de christelijke basisschool, De Klister. Ineke Schouwstra (46) van de openbare, Het Kompas. De Klister heeft 150 leerlingen, Het Kompas 118. De scholen staan vlakbij elkaar. Beide directrices zijn nieuw in het dorp.

Vroeger twijfelde geen ouder in Opende over de schoolkeuze. Gereformeerde kinderen gingen naar de gereformeerde basisschool. Hervormde naar de hervormde school. En kinderen uit niet-kerkelijke gezinnen naar de openbare. Christelijke kinderen scholden ‘openbare klapsigare’. Kinderen van de openbare school riepen ‘fiene duvels’ (streng gelovige duivels).

Die tegenstellingen zijn vervaagd. De gereformeerde en hervormde school fuseerden. De christelijke school De Klister voerde zeven jaar geleden het Daltononderwijs in. Nu gaan er christelijke kinderen naar de openbare. En andersom.

Het geloof is belangrijk, maar het leven ook. Tineke van den Akker zegt: het dorp zit niet in de zware hoek. Vroeger korfbalde geen enkel christelijk kind. Want korfballers spelen op zondag. Nu korfballen ook christelijke kinderen op zondag. Niemand spreekt er schande van.

Op de christelijke school beginnen ze de schooldag met een dagopening. Een gebed, gedicht of lied. In de lessen komt het geloof terug. Met de paasviering gingen de kinderen op zoek naar sporen van dieren. Uiteindelijk volgen ze de voetstappen van Jezus. Op de openbare school ligt de nadruk op „hoe je als mens goed kunt leven”, zegt de directrice.

Om 12 uur staan moeders voor het hek. Of een buurvrouw, of een oma. Een enkele vader. Een zee van blonde hoofdjes golft naar buiten. Eén donker kind. De meeste kinderen eten hun middagboterham thuis.

Dorpskinderen zijn buitenkinderen, zegt Ineke Schouwstra. Naar school gaan ze omdat het moet. Een boekje lezen? Liever een hut bouwen. Ze vindt het haar taak de kinderen liefde voor leren bij te brengen. De meeste kinderen gaan naar het vmbo. Een paar naar havo/vwo. Vorig jaar had ze er twee die naar het gymnasium gingen.

Het zijn kinderen zonder poespas. Net als hun ouders. Zeggen waar het op staat. Geen dubbele bodem. Soms hard, altijd eerlijk. Vorige week ging er na schooltijd een bal door het raam van Het Kompas. De volgende ochtend kreeg de school een mailtje van een tienjarige jongen. Dat het hem speet. Hij zou het goedmaken.

Er is geen rivaliteit tussen Tineke en Ineke. Ze willen niet concurreren. Ze hopen wel dat jonge gezinnen uit de nieuwbouw met de kinderen naar hún school komen.

De gemeente maakt plannen voor één nieuw gebouw voor beide scholen. Het gebouw van Het Kompas is te oud, dat van De Klister te klein. Niet iedereen ziet het zitten. Het klinkt als fusie. Een bericht daarover in het dorpskrantje zorgde voor onrust.

Volgens de beide directrices is dat niet aan de orde. Ook in één gebouw blijven het twee scholen. Er moet iets te kiezen blijven.