Syrische opposanten vormen coalitie

Syrische oppositiegroepen in het buitenland hebben dit weekeinde tijdens een bijeenkomst in Istanbul een verenigd bestuur gevormd als uitgangspunt voor een toekomstige regering-in-ballingschap die het regime van president Bashar al-Assad zou moeten opvolgen. Het is echter niet duidelijk hoeveel greep deze oppositiegroepen in het buitenland hebben op de betogers in steeds groteren getale de straat opgaan binnen Syrië. In eigen land heeft Assads regime alle georganiseerde oppositie onderdrukt.

Ongeveer 350 mensen woonden het Congres van Nationale Redding bij, van wie velen hun land jaren of zelfs tientallen jaren geleden hebben verlaten. Onder de deelnemers waren liberalen, moslimfundamentalisten, Koerden en stamleiders. Tijdens de bijeenkomst klaagden stamleiders dat ze niet voldoende erkenning kregen, maakte liberalen zich zorgen over de omvang van het fundamentalistische blok en trokken sommige Koerdische facties zich terug uit protest tegen hun vermeende marginalisering.

Volgens Radwan Ziadeh, een bekende activist die vanuit Washington oppositie voert, waren de deelnemers het eens over het doel van een democratische staat. De aanwezigen veroordeelden de onderdrukking van het protest in Syrië. Er zal geen dialoog zijn tot Assad alle troepen uit de steden terugtrekt en alle gevangenen vrijlaat, aldus Ziadeh. Het oppositiebestuur heeft tot taak een volgende conferentie te organiseren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, die toevallig op hetzelfde moment in Turkije was, gaf geen commentaar op de bijeenkomst. Wel deed ze een beroep op het regime het gesprek aan te gaan met de oppositie.

Tijdens een reeks arrestaties in de stad Qatana, 25 kilometer ten zuiden van Damascus, werd gisteren de dissidente schrijver Ali Abdallah opgepakt. Abdallah werd in 2007 gevangen gezet, maar was vrijgelaten in het kader van een algemene amnestie die in mei door Assad werd afgekondigd. (Reuters, AP, AFP)