Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Staatssecretaris ontevreden met opbrengst giro 555 Afrika

Het vluchtelingenkamp in Dabaab in Kenia is de grootste ter wereld. Het werd in de vroege jaren '90 geopend en bevat inmiddels 360.000 vluchtelingen, elke maand komen daar nu zo'n 1.000 bij. Foto Hollandse Hoogte / Petterik Wiggers

De hulpactie voor Afrika brengt minder op dan staatssecretaris van Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) hoopte. De afgelopen week is op giro 555 twee miljoen euro gestort om de hongersnood in de Hoorn van Afrika te bestrijden.

“We kunnen niet de andere kant opkijken nu zoveel mensen met de dood worden bedreigd”, zegt Knapen vanochtend in het AD. Het ergste moet volgens hem nog komen. “We kunnen in Nederland niet onverschillig zijn voor wat er in de wereld gebeurt. Er moet nú hulp komen.”

De CDA’er vreest dat de actie door de vakantie langzaam op gang komt. Knapen vertrekt morgen naar Kenia voor een bezoek aan het vluchtelingenkamp Dadaab. Het getroffen gebied beslaat het noorden van Kenia, Ethiopië, Somalië, Eritrea en Zuid-Sudan. Volgens de VN zijn meer dan elf miljoen mensen getroffen en zoeken dagelijks duizenden Somaliërs hun toevlucht in Kenia.

Knapen is overigens niet van plan de opbrengst van de inzamelactie te verdubbelen. Hij wijst erop dat bovenop de structurele bijdragen die het gebied krijgt al vijftien miljoen euro noodhulp is gegeven.