‘Sigaretten tegen wil WHO nog altijd meer verslavend gemaakt’

Tien procent van het gewicht van een sigaret zou nu bestaan uit stoffen die een verslavende werking hebben. Foto Reuters / Rogan Ward

Tegen de internationale richtlijnen in maken tabaksfabrikanten hun sigaretten steeds verslavender. De voorschriften van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn nog niet uitgewerkt in nationale wetgeving, schrijft het Nederlands Dagblad vanochtend.

Een probleem hierbij zou zijn dat de richtlijnen te vaag zijn. Zo moet bij iedere stof worden bepaald of die een sigaret aantrekkelijker maakt of verslaving bevordert. Fabrikanten voegen onder meer glycerine, cacao, suikers, drop, menthol en vanille toe. Onlangs werd de lijst van zogenoemde additieven met drie stoffen uitgebreid. Een maakt de rook blauwer, een ander versterkt de smaak en werkt laxerend en de laatste moet een hongergevoel onderdrukken.

Alle stoffen samen zouden ongeveer tien procent van het gewicht van een sigaret vormen. Er zijn inmiddels meer dan duizend zogenoemde additieven. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet toe op de aanmelding van deze toevoegingen, maar heeft volgens het Nederlands Dagblad nog nooit een stof verboden.