Ruzie om meer geld voor kunst

Ze bestaan nog, politici die werkelijk geloven in de waarde van kunst. Tegen de Europese tendens in van fors bezuinigen op cultuur stelt de Franse socialiste Martine Aubry, kandidate om namens de PS deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van volgend jaar, voor het budget voor kunst en cultuur juist te verhogen. En niet zomaar een beetje, maar met 30 tot 50 procent. Dat betekent vijf jaar lang een verhoging van 200 tot 250 miljoen euro per jaar.

Aubry deed haar belofte tijdens een debat over kunst in Avignon, tijdens het jaarlijkse theaterfestival aldaar. Tijdstip, plaats én belofte kwamen haar op felle kritiek te staan van François Hollande, partijgenoot maar op dit moment vooral tegenstander in de strijd om de PS-nominatie voor ‘2012’ binnen te halen.

Hollande noemde het voorstel van Aubry ‘populistisch’ en ‘onverantwoord’, omdat ze haar belofte in tijden van harde besparingen nooit waar kan maken. Volgens enkele critici werd die pittige reactie ook ingegeven doordat Hollande nu voor het eerst niet meer voorligt op Aubry in de peilingen. Hollande was net als Aubry afgelopen weekeinde in Avignon, maar de twee hebben elkaar daar niet ontmoet.

Aubry hield ook na de kritiek van haar tegenstander gewoon voet bij stuk. Zij meent dat het simpelweg een kwestie is van ‘harde keuzes’ maken. Extra investeren in kunst en cultuur is er daar één van.

En de keuze voor kunst kan volgens Aubry perfect samengaan met de geplande miljardenbesparingen waar ook de Parti Socialiste voor pleit. Dat deed ze immers ook in het Frans-Vlaamse Rijsel (Lille), waar ze burgemeester is – en naar eigen zeggen met succes.