Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Rusland hekelt erkennen Libische rebellenraad

Libyan rebels prepare to fire a rocket on the frontline south of the town of Bir Ghanam, July 16, 2011. Heavy clashes between rebels and forces loyal to Muammar Gaddafi broke out on Saturday in Libya's Western Mountains as insurgents sought to push towards Tripoli. Sustained gunfire and volleys of artillery could be heard from the village of Bir Ayad, 15 km (9 miles) south of the front line at the town of Bir Ghanam. REUTERS/Ammar Awad (LIBYA - Tags: POLITICS CONFLICT)
Libyan rebels prepare to fire a rocket on the frontline south of the town of Bir Ghanam, July 16, 2011. Heavy clashes between rebels and forces loyal to Muammar Gaddafi broke out on Saturday in Libya's Western Mountains as insurgents sought to push towards Tripoli. Sustained gunfire and volleys of artillery could be heard from the village of Bir Ayad, 15 km (9 miles) south of the front line at the town of Bir Ghanam. REUTERS/Ammar Awad (LIBYA - Tags: POLITICS CONFLICT) Libische rebellen bereiden zich voor op het afvuren van een raket, ten zuiden van Bir Ghanam. Foto Reuters / Ammar Awad

Rusland heeft opnieuw felle kritiek geuit op de Verenigde Staten en andere landen die de Libische Nationale Overgangsraad als legitieme overheid erkennen. Volgens Rusland kiezen die landen kant in een burgeroorlog.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zegt dat het erkennen van de raad partij kiezen voor een politieke kracht in een burgeroorlog betekent.

NRC’s diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel zegt dat het mandaat van de VN zo ruim is dat, zowel de NAVO als Rusland een punt hebben:

“Rusland heeft een punt met dat het erkennen van de rebellenraad wringt met het officiële VN-mandaat, namelijk burgers beschermen. De NAVO houdt vol dat dit nog altijd de missie is en ook dit valt binnen het mandaat te plaatsen. Immers: als de beste manier om burgers te beschermen betekent dat Gaddafi moet worden verwijderd en de rebellenraad de macht over neemt, dan valt dat dus onder het mandaat. Maar de facto kiest de NAVO zeker partij.”

Echt gevolgen zal de kritiek van Rusland niet hebben voor de situatie in Libië, denkt Eijsvoogel:

“Rusland moppert hier al een tijd over zonder er echt een punt van te maken. Dat blijft ook wel zo en de situatie zal niet veranderen. Het zegt wel iets over toekomstige, vergelijkbare situaties, waarin Rusland en ook China terughoudender zullen zijn bij een stemming in de Veiligheidsraad.”

Eerder reageerden de Russen al boos op wapenleveranties van Frankrijk aan de rebellen. Lavrov eiste daar opheldering over en noemde het een ‘grove overtreding’ van de VN-resolutie die de no-fly zone mogelijk maakte. Rusland hekelde Frankrijk om het niet informeren van NAVO-bondgenoten over de leveranties.