Rundskop en Kuifje

Grote nieuwe films over het verscheurde land zijn er nog niet, maar op YouTube staat wel een filmpje met 65 filmtitels die de politieke crisis samenvatten. We zien achter elkaar de filmposters van The Kingdom - The Fall - Election - Deep Impact - The Day After Tomorrow - Adventureland - The Messenger. Et cetera. Gemaakt door Noppes!, de Nutteloze en Ondubbelzinnige Politieke Partij met Eigenzinnige Standpunten, die meer België-satire produceert en T-shirts verkoopt met de slogan: Belgium. No Government. Great Country. De echte Belgische cinema viert intussen een paar grote successen. Indirect, via Kuifje, die het hart van Hollywood heeft veroverd. Steven Spielberg en Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson maakten de eerste Kuifje-3D-film. The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn gaat 22 oktober in première in Brussel. Of er bij de première een nieuwe premier of zelfs een nieuwe regering zal zijn, is volslagen onduidelijk. De trailer staat sinds kort online.

En direct met de Vlaamse film Rundskop , die een grote hit werd, mede dankzij financiering door vijf verschillende Belgische overheden. Er kwam ook subsidie uit Nederland. „Dankzij de middelen en het talent uit Wallonië, Brussel en Nederland is de film er enorm op vooruitgegaan”, zei regisseur Michaël R. Roskam over Rundskop, op de website Jobat.be. Volgens hem is dit de samenwerking die mist in de politiek. „We zouden een federale minister moeten hebben voor interregionale en intercommunale samenwerking. Een coach die Vlamingen, Walen en Brusselaars fatsoenlijk kan laten samenwerken.”