Rechter wijst overdracht zaak tegen Berlusconi van de hand

Italian Premier Silvio Berlusconi votes over a crucial €70 billion ($99 billion) austerity package aimed at convincing investors that the eurozone's third-largest economy won't be swept into the debt crisis, at the lower house of parliament, in Rome, Friday, July 15, 2011. Premier Silvio Berlusconi's government had fast-tracked approval of the austerity measures and increased their size after markets plummeted this week on worries over Italy's financial stability. The measures were approved by the lower house, after passing in the Senate on Thursday. (AP Photo/Andrew Medichini) Berlusconi denkt na bij een stemming in het Italiaanse parlement. Foto AP / Andrew Medichini

Het is de advocaten van Silvio Berlusconi niet gelukt het proces tegen de Italiaanse premier rond het seksschandaal met ‘Ruby’ uit te stellen. Berlusconi’s advocaten wilden de zaak van het hof in Milaan naar het Tribunaal van Ministers verplaatsen.

De Milaanse rechter wees de bezwaren van de advocaten van de hand. Zij beweerden dat de rechters in de noordelijke stad bevooroordeeld zijn. Als het bezwaar zou zijn toegekend, zou de zaak van voren af aan moeten beginnen.

Karima 'Ruby' El Mahroug in november 2010. Foto AFP / Giuseppe AresuKarima 'Ruby' El Mahroug in november 2010. Foto AFP / Giuseppe Aresu

Berlusconi onkent alle aantijgingen. Hij zou betaalde seks hebben gehad met Karima El Mahroug, een tiener die in nachtclubs danst en beter bekend is onder de naam ‘Ruby Rubacuori’. De toen zeventienjarige zou geld en juwelen hebben gekregen van Berlusconi in ruil voor seks. Ook zou hij z’n macht hebben misbruikt om de kwestie onder het tapijt te vegen.

Het constitutionele hof bepaalde eerder deze maand dat het een hoger beroep van het lagerhuis kon overwegen om de aanklacht van machtsmisbruik te verplaatsen naar het Tribunaal van Ministers, deel van de prostitutiezaak. Dat hof in Rome neemt naar verwachting tegen het einde van dit jaar een besluit.

    • Peter van der Ploeg